fbpx

Oekraïense seminaristen hebben u nodig

vrijdag, 31 januari 2020
Nieuws
In het seminarie van Ivano-Frankivsk bereiden 213 jonge mannen zich op de priesterwijding voor. Vanwege stijgende kosten heeft het seminarie uw hulp hard nodig.
ACN-20181107-79094

Driekwart van de bevolking van het bisdom Ivano-Frankivsk in het westen van Oekraïne is lid van de Grieks-katholieke Kerk, een met Rome geünieerde Kerk die de liturgie van de Byzantijnse ritus viert. Met 450 priesters, die een gemiddelde leeftijd van ongeveer 35 jaar hebben, telt dit bisdom de meeste Grieks-katholieke priesters van het hele land. Het aantal roepingen blijft er groot: 213 jonge mannen bereiden zich in het seminarie van Ivano-Frankivsk op de priesterwijding voor. Ze zijn afkomstig uit vijf verschillende bisdommen van West-Oekraïne.

Het gebouw van het priesterseminarie stamt nog uit de 19de eeuw. In het Sovjettijdperk, toen de Kerk werd vervolgd, diende het als opleidingsplek voor communistische kaderleden. Toen het gebouw na het einde van de communistische overheersing aan de Kerk werd teruggegeven, bevond het zich in een erbarmelijke toestand. Toen het seminarie opnieuw begon, sloegen de toenmalige seminaristen de hand aan de ploeg en hielpen bij de herstellingswerken, die door Kerk in Nood werden ondersteund. Meer recent heeft Kerk in Nood ook het behoud en de uitbreiding van het seminariegebouw ondersteund. Ook hierbij staken de seminaristen de handen uit de mouwen om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Dit jaar willen we ook de opleiding van de toekomstige priesters ondersteunen. De kosten voor elektriciteit, aardgas, water, levensmiddelen en alle anderen noodzakelijke dingen stijgen immers sterk en het seminarie kan die kosten niet alleen dragen. Met bijna 600 euro per seminarist kunnen we de opleiding van deze toekomstige priesters te verzekeren.

Helpt u mee? Maak dan uw gift over onder vermelding van 438-79-02 Oekraïne. Uw gift wordt voor deze of gelijkaardige projecten in de regio gebruikt.