Nuntius Congo: “Paus wil iedereen aansporen tot verzoening”

maandag, 30 januari 2023
Nieuws
De nuntius voor de Democratische Republiek Congo (DRC), aartsbisschop Ettore Balestrero, sprak met Kerk in Nood (ACN) voorafgaand aan de reis van paus Franciscus op dinsdag. Hij benadrukt de geest van nabijheid van de paus met degenen die het meest lijden en spreekt over de prioriteit van verzoening, twee punten die dit langverwachte bezoek zullen kenmerken.
Interview Mons. Balestrero Nuntius Colombia regarding Pope visit

Kerk in Nood: Wat is de huidige situatie in Congo en wat zijn de belangrijkste maatschappelijke problemen die paus Franciscus zal ervaren?

Ik zou zeggen dat Franciscus naar Congo komt omdat dit land erg belangrijk is voor de katholieke Kerk. De DRC heeft het grootste aantal katholieken van Afrika, en het zevende grootste aantal katholieken ter wereld. Kwesties als missie, evangelisatie, pastoraal leven, dicht bij de mensen staan en vele andere kwesties zijn hier zeer actueel. Sociaal gezien heeft Congo vreselijk te lijden onder corruptie, de armoede is er erg groot en er is dringend behoefte aan vrede, vooral in het oosten. Ook de migratieproblematiek is urgent: er leven 5,5 miljoen binnenlandse ontheemden en 500.000 vluchtelingen. Dit is een jong land: de helft van de bevolking, ongeveer 50 miljoen mensen, is jonger dan 18 jaar. De DRC is ook zeer rijk aan natuurlijke hulpbronnen, met veel mineralen die van groot belang zijn voor de milieutransitie. De DRC heeft hulp nodig, meer ontwikkeling en meer volwassenheid op het gebied van democratisch bewustzijn.

Op woensdag 1 februari ontmoet paus Franciscus een groep slachtoffers uit het oosten van het land die hij tijdens zijn eerste geplande reis zou bezoeken. Deze kan nu om veiligheidsredenen niet doorgaan. Was deze ontmoeting een persoonlijk verzoek van de paus?

Zowel de paus als de lokale bevolking delen deze wens. De ontmoeting is voor paus Franciscus een gelegenheid om te laten zien dat hij dicht bij deze mensen staat na al het leed en de massamoorden die zij de afgelopen dertig jaar hebben ondergaan en die nog steeds plaatsvinden. De paus wil het volk troosten, de aanslagen veroordelen, God om vergeving vragen voor al deze moorden. Hij wil iedereen uitnodigen en aansporen tot verzoening en daarom is het motto van het bezoek “Allen verzoend in Jezus Christus”. Dit land dankt zijn naam aan de grote Congo-rivier. De paus wil de rivier van haat en geweld omvormen tot een oceaan van rechtvaardigheid en verzoening. Hij wil het besef versterken dat de toekomst mét anderen en niet tégen hen moet worden opgebouwd. En de Congolese samenleving verwacht van de paus dat hij de wereld laat zien dat de DRC geen hopeloos probleem is, maar een morele urgentie die niet vergeten mag worden.

Hoe bereidt de plaatselijke Kerk, met inbegrip van parochies, bewegingen en groepen, zich voor om de paus te ontvangen?

De Kerk bereidt zich voor op geestelijk niveau. Elke dag wordt in elke viering een speciaal gebed uitgesproken voor deze gebeurtenis. Dit is ook een gelegenheid geweest voor verschillende parochies om specifieke catechesesessies te houden over wie Jezus Christus is, wat de Kerk is, waarom katholiek zijn of niet katholiek zijn niet hetzelfde is, de betekenis van zending, van verantwoordelijkheid en van een samenhangend moreel leven. Veel groepen, parochies, congregaties en bewegingen organiseren zich logistiek zodat iedereen die dat wil de paus kan bezoeken en zich geraakt voelt door zijn bezoek.

Hoe belangrijk is de steun van Kerk in Nood aan de Kerk in Congo?

Heel belangrijk, want het is concrete hulp. Daarom wil ik deze gelegenheid aangrijpen om Kerk in Nood nogmaals te bedanken en de stichting aan te moedigen door te gaan met haar goede werk. Er zijn hier zoveel noden en noodsituaties. Ik ben dankbaar dat ACN blijft helpen, en dankbaar voor de samenwerking met de Nunciatuur, zodat de hulp steeds effectiever wordt. Ik geef u mijn zegen; moge God u elke dag blijven inspireren om betere en meer trouwe broeders van Jezus Christus te zijn.