“Nog geen waarheid over Paas-aanslagen Sri Lanka”

donderdag, 15 juli 2021
Nieuws
"Als de regering of iemand anders denkt dat ons volk tevreden zal zijn met 20, 30 zaken in de rechtbank in plaats van een goed onderzoek, dan houden ze zichzelf voor de gek," schrijft de aartsbisschop van Colombo in een nieuwe brief waarin hij het slordige onderzoek naar de aanslagen op onder meer kerken tijdens Pasen 2019 afkraakt.
SRI_LANKA_-_0422_-_Bombe_a_Pasqua_UPDATE_vittime_e_arresti_1

In de brief aan de Sri Lankaanse president Gotabaya Rajapaksa spreekt kardinaal Malcolm Ranjit, aartsbisschop van Colombo, opnieuw zijn teleurstelling uit over de hiaten in het onderzoek naar de aanslagen op paaszondag 2019 tegen kerken en hotels. Daarbij kwamen 269 mensen om en raakten ongeveer 500 gewond.

In de bief, ondertekend door andere bisschoppen en priesters van het Nationaal Katholiek Comité voor Gerechtigheid aan de Slachtoffers van de Paasaanval, schrijft kardinaal Ranjit dat “als waarheid en gerechtigheid in deze zaak niet op een bevredigende manier door de regering kunnen worden verzekerd en deze kwestie nogal oppervlakkig wordt behandeld, wij gedwongen zullen zijn om via alternatieve wegen te handelen.”

“Wij hebben dit document opgesteld na een grondige analyse van het onderzoek naar de paasaanval. In dit document presenteren wij de feiten over de huidige activiteiten en het werk dat gedaan moet worden,” voegde kardinaal Ranjith eraan toe. “We dringen er bij de regering op aan om niet te proberen deze zaak onder het tapijt te vegen door slechts een paar mensen voor de rechter te brengen. De verborgen mysteries achter de aanslag moeten worden onthuld en de politieke doofpot moet worden opgeheven.”

Aangezien de voormalige procureur-generaal sprak van “een groot complot achter de aanslag”, concludeert de aartsbisschop van Colombo dat “als de regering of wie dan ook denkt dat onze mensen tevreden zullen zijn met 20, 30 rechtszaken in plaats van (een behoorlijk onderzoek), zij zichzelf voor de gek houden. Wij zullen onze strijd voor gerechtigheid niet beëindigen.”