fbpx

Nigeriaanse sterren klagen antichristelijk geweld aan

zaterdag, 15 augustus 2020
Nieuws
Nigeriaanse prominenten uit de wereld van de muziek, de film en de ontspanningssector veroordelen in een reeks videoclips het aanhoudende geweld tegen christenen in de staat Kaduna, in het zuiden van het land.
ACN-20180524-71658-Nigeria-protest-Fulani-attacks

Een van hen, Joel Amadi, getuigde bij de lancering hoe het dorp van zijn vader op 24 juli door een militie van fulaniherders werd aangevallen. “Toen ze op 2 kilometer van het dorp van mijn vader zaten, heb ik persoonlijk de gouverneur gebeld en gevraagd om de inwoners te beschermen, maar er gebeurde niets. Kort daarna werd zijn vader bij de aanval vermoord. Ik wil dat de hele wereld mijn klaagzang hoort en weet hoe sterk wij verlangen naar vrede.”

Ook de bisschoppen van Nigeria hebben genoeg van het geweld en nemen niet langer een blad voor de mond. In een verklaring, ondertekend door aartsbisschop Augustine Obiora Akubeze, wordt president Nigeriaanse Muhammadu Buhari, zelf een moslim, opgeroepen een einde te maken aan de moord- en intimidatiepartijen in de staat Kaduna en elders in het land. “Het is de taak van de overheid om ervoor te zorgen dat de daders voor het gerecht worden gebracht. Wij zijn deze toestand beu en wij willen dat er een einde komt aan de moorden en de dood van onschuldigen die door fundamentalisten worden afgeslacht.”

Aartsbisschop Akubeze roept de katholieke gemeenschap op om van 22 augustus tot 30 september, op de vooravond van de viering van de onafhankelijkheid, dagelijks te bidden. Aartsbisschop Anthony J.V. Obinna van Owerri, in de staat Anambra, roept op om zich niet bij de ontvoeringen, plunderingen en moorden neer te leggen en zich vooral ook tegen de invallen van Boko Haram te verdedigen. Volgens hem zijn alle inspanningen, zowel op het vlak van de economie als het onderwijs, tot mislukking gedoemd als er geen vrede en veiligheid is. “Ik roep u op om uw recht op leven en om uw huizen en uw gronden die u door God zijn geschonken te verdedigen.”

Bronnen: Kerknet, Christian Post, Premier Christian Radio