fbpx

Nigeriaanse ontvoerder christelijke Ese (14) krijgt celstraf

vrijdag, 29 mei 2020
Nieuws
Een Nigeriaanse rechtbank heeft vorige week een moslim tot 26 jaar cel wegens het ontvoeren van een christelijk meisje. Dat melden media in Nigeria en in Nederland het Reformatorisch Dagblad.
20200529 Ontvoerde Ese Oruru Nogeria

In 2015 ontvoerde Yunusa Dahiru, een moslim, de toen 14-jarige Oruru uit haar ouderlijk huis in het zuiden van Nigeria. Hij bracht haar naar Kano, zo’n achthonderd kilometer noordelijker, waar ze zich tot de islam moest bekeren. Ze werd gedwongen met haar ontvoerder te trouwen en werd door hem verkracht. Ese Oruru werd vanaf dat moment Aisha genoemd, naar een van de vrouwen van de islamitische profeet Mohammed. Dat alles gebeurde met medeweten van de emir van Kano.

De moeder van Oruru ging verschillende keren tevergeefs naar zijn paleis om te vragen om de vrijlating van haar dochter. Pas nadat de zaak massaal aandacht kreeg in de media, werd ze in februari 2016 uit de handen van haar ontvoerder gered. Ze was op dat moment vijf maanden zwanger van haar ontvoerder.

Dahiru kreeg vorige week 26 jaar cel. Tegen het Nigeriaanse dagblad The Guardian zei de vader van Ese dat hij tevreden is met de uitspraak van de rechter. “Ik ben blij en dankbaar dat al ons lijden niet tevergeefs is geweest. Deze zaak zal anderen die kinderen verhandelen, afschrikken. Ik dank God dat de waarheid de overhand heeft gehad.”

De zaak van Oruru is slechts een van de vele ontvoeringen van niet-islamitische tienermeisjes in Nigeria. Begin mei berichtte de Hausa Christian Foundation dat er tussen 23 maart en 6 mei acht christelijke meisjes uit diverse Nigeriaanse deelstaten waren ontvoerd, gedwongen bekeerd tot de islam en uitgehuwelijkt. In veel van deze gevallen komt er geen rechtbank aan te pas.

Bron: Reformatorisch Dagblad