“Nigeriaanse ambtenaren straffen voor niet beschermen Christenen”

woensdag, 08 juli 2020
Nieuws
Een nieuw rapport dringt er bij de overheid van het Verenigd Koninkrijk op aan om Nigeriaanse ambtenaren die beschuldigd worden van het door de vingers zien van de vervolging van Christenen, te bestraffen.
20180529-Fulani-herders-@-stock-image

Het rapport, dat op 8 juli werd gepubliceerd door Competere, een adviesbureau op het gebied van handelswetgeving en economisch beleid, heeft bijzondere aandacht voor de vervolging van Christenen in de Nigeriaanse centrale staten. Shanker Singham, CEO van Competere: “De minister van Buitenlandse Zaken, Dominic Raab, heeft aangekondigd dat het Verenigd Koninkrijk niet langer een veilig toevluchtsoord zal zijn voor mensen die zich schuldig maken aan grove mensenrechtenschendingen. Dit moet worden toegejuicht. Het Verenigd Koninkrijk heeft nu de middelen om met mensenrechtenschendingen, zoals die in Nigeria tegen christenen in de Midden-Gordel, om te gaan. Het is van cruciaal belang dat de volledige kracht van de Britse sancties wordt ingezet tegen Nigeriaanse functionarissen die zich schuldig maken aan heimelijke afspraken over deze gruwelijke daden.”

Maandag kondigde het Verenigd Koninkrijk voor het eerst sancties aan in het kader van een nieuw initiatief om de schendingen van mensenrechten wereldwijd te bestraffen. De regering legde sancties op aan 49 personen en organisaties die verbonden zijn aan “beruchte schendingen van de mensenrechten.” De sancties zijn de eerste die onafhankelijk door het Verenigd Koninkrijk zelf zijn uitgevaardigd, in plaats van via de Verenigde Naties en de Europese Unie. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Gemenebest meldde op 6 juli in een verklaring: “Vanaf vandaag betekent het baanbrekende wereldwijde regime dat het Verenigd Koninkrijk nieuwe bevoegdheden heeft om degenen die betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen en -schendingen te stoppen met het betreden van het land, het verzenden van geld via Britse banken of het profiteren van onze economie.”

In een rapport dat vorige maand is gepubliceerd door de Britse parlementaire groep voor de internationale vrijheid van godsdienst of geloof, werd vorige maand nog de vraag gesteld of het geweld in Nigeria – begaan door zowel terroristische organisaties als Fulani herders – neerkomt op genocide. Volgens het rapport is het antwoord van de regering van president Muhammadu Buhari steevast geweest om de golf van geweld te ontkennen, te negeren en af te schuiven. “De opzettelijke blindheid van de regering wordt door velen in Nigeria en internationaal gezien als medeplichtigheid aan, en het mogelijk maken van, de moorden.” Kardinaal Jean-Claude Hollerich, voorzitter van de Europese bisschoppencommissie, heeft de vervolgde Christenen in Nigeria onlangs nog beloofd te pleiten voor meer steun van de Europese Unie bij het bestrijden van de de vervolging.

Bron: CNA