Nigeria: parochiepriester ontvoerd, ander vermoord

donderdag, 28 maart 2019
Nieuws
Opnieuw is in Nigeria een priester ontvoerd. Pastoor John Bako Shekwolo werd op maandag 25 maart vanuit zijn huis in het dorp Ankuwai meegenomen.
20190328-Nigeria-Pr-John-Shekwolo

Volgens de kanselier van het aartsbisdom van Kaduna, pr. Daniel J Kyomm, is Shekwolo meegenomen door onbekende personen. De pastoor van de parochie van St. Teresa van Ankuwa, was op dat moment thuis. “We vragen om gebed van de gelovigen binnen ons aartsbisdom en om een snelle vrijlating van pr. Shekwolo. We doen een beroep op het geweten van degenen die hem hebben ontvoerd om hem ongedeerd vrij te laten."

Verantwoordelijkheid veiligheidsdiensten
"Het is triest dat de staat Kaduna het centrum is geworden van ontvoeringen en dat de overheid bijna niets doet om dit te stoppen", reageert John Joseph Hayab, voorzitten van de Vereniging van Christenen van Nigeria. “Dit toont aan dat er bestuurlijke fouten worden gemaakt in de beveiliging. Overheids- en veiligheidsdiensten moeten hun verantwoordelijkheden nemen in het beschermen van levens en eigendommen, wat de essentie van de overheid vormt.”

Priester in Enugu vermoord
Vorige week woensdag, 20 maart, werd nog het lichaam gevonden van pr. Clement Rapuluchukwu Ugwu, de pastor van de katholieke St. Marcuskerk in de staat Enugu. Hij werd op 13 maart vanuit zijn parochie ontvoerd en was doodgeschoten. Mgr. Callistus Onaga, bisschop van Enugu, veroordeelt de golf van gewelddadige moorden in het land en roept op tot gebed. De bisschop betreurt het dat de veiligheidsdiensten pr. Ugwu niet wisten te redden. "Nadat we aangifte deden bij de politie, heb ik het politiebureau drie keer bezocht. Ze bleven alleen zeggen dat ze steeds dichter bij de ontvoerders kwamen. Ze volgden het spoor van de door de ontvoerders gebruikte bankpas van pr. Ugwa”, aldus mgr. Onaga. “Ik betwijfel echter of ze iets deden, want het lichaam van pr. Ugwu werd gevonden op 20 kilometer afstand van zijn huis."

Wat de motieven van de ontvoerders van pr. John Bako Shekwolo zijn en of de priester uit de staat Kaduna nog leeft, is op dit moment niet bekend.

Bron: Fides