fbpx

Nieuwe school “reden om in Irak te blijven”

vrijdag, 29 april 2022
Nieuws
Christenen in het Iraakse Qaraqosh vieren zondag een gedenkwaardige mijlpaal op de weg naar herstel na de genocide. Een zustercongregatie opent dan officieel hun langverwachte school, die met steun van de donateurs van Kerk in Nood (ACN) is gebouwd.
Trip to Iraq March 2022

De middelbare school Al-Tahira biedt plaats aan 625 leerlingen en gaat op 1 mei open in Qaraqosh. Deze plaats,  ook wel Baghdeda genoemd, is de grootste van de 13 christelijke meerderheidssteden en dorpen op de vlakte van Nineveh.

In tegenstelling tot de meeste bouwprojecten in de regio waarbij gebouwen worden gerestaureerd die door Daesh (ISIS) werden beschadigd tijdens hun bezetting van Nineveh, is deze school helemaal opnieuw gebouwd. De school staat op wat eens de speelplaats was van de Al-Tahira basisschool, die eveneens wordt geleid door de Dominicaanse Zusters van Sint-Katelijne van Siena.

De Al-Tahira Secondary School, die in februari haar eerste leerlingen heeft toegelaten, beschikt over moderne faciliteiten verdeeld over drie verdiepingen, waaronder drie wetenschappelijke laboratoria, een computercentrum, een grote conferentiezaal, een bibliotheek en een kapel. De school, waaraan vijf jaar is gewerkt, is een van de grootste projecten in Irak die is gesteund door donateurs van Kerk in Nood (ACN). Ook de Oostenrijkse bisschoppenconferentie en de Oostenrijkse regering droegen bij aan de bouw. Donateurs van Kerk in Nood brachten 80 procent van de US$ 2,1 miljoen bijeen die nodig is voor de bouw van de school.

Dr. Thomas Heine-Geldern, de uitvoerend president van ACN International, die zal deelnemen aan de openingsceremonie, bedankt de weldoeners voor hun onvermoeibare steun aan Irak, maar ook de zusters die er standvastig bleven: “Ik wil graag hulde brengen aan zuster Clara Nas, de andere zusters Dominicanessen en allen die onvermoeibaar hebben gewerkt om deze droom te verwezenlijken. Wie had in de donkerste dagen van de bezetting van de regio door Daesh (ISIS) kunnen denken dat we slechts een paar jaar later de opening van een gloednieuwe school zouden vieren?”

Vorige maand werd al een delegatie van Kerk in Nood rondgeleid in de school. Zuster Huda legde toen uit dat de school helpt een toekomst voor Christenen veilig te stellen in een land waar het aantal Christenen is gedaald van meer dan een miljoen vóór 2003 tot misschien 150.000 nu. “We bouwen aan het karakter van studenten om leiders te zijn in de samenleving, verantwoordelijkheid te nemen en een plan te ontwikkelen om in dit land te blijven”, vertelde de Dominicanes.

“De aanwezigheid van de zusters en de de school hier zijn beide tekenen van hoop, ze geven de mensen een reden om te blijven”, aldus Heine-Geldern. Student Rameel Rabu Wadi, 16 jaar, is Kerk in Nood dankbaar: “Met gebouwen als deze en een kans om goed te studeren, voelen we dat we hier een grote toekomst hebben. Heel erg bedankt dat jullie ons steunen.”