Volgens zuster Beatrice Leung Kit-fun, een professor die onderzoek verricht aan de Wenzao Ursuline Universiteit voor Talen heeft de Heilige Stoel het door Peking aangescherpte religieuze beleid in China genoemd in de onlangs hervatte onderhandelingen. "Dit is een obstakel voor het bereiken van een overeenkomst tussen de twee partijen," zei ze.
In februari implementeerden de Chinese autoriteiten nieuwe voorschriften waarmee het meer controle op religieuze activiteiten wil krijgen. In diverse staten is een verbod van kracht geworden voor minderjarigen om naar kerken te gaan. Ook hangen religieuzen zware straffen boven het hoofd voor onaangekondigde en ongeoorloofde activiteiten.
Zuster Leung zei dat wederzijds begrip en concessies essentieel zijn voor de gesprekken en dat zelfs als er een overeenkomst zou worden ondertekend, de voorwaarden moeilijk te implementeren zijn. Volgens Leung stuurde de Heilige Stoel al in 2008 ambtenaren naar Taiwan om niet-diplomatieke betrekkingen tussen het Vaticaan en Taiwan te bespreken. Onder Mgr. Paul Russell, voormalig hoofd van de nuntiatuur van het Vaticaan in Taiwan, werd onder meer een verdrag getekend voor de wederzijdse erkenning van academische geloofsbrieven, terwijl kunsttentoonstellingen werden gehouden om betere relaties te bevorderen. Paus Franciscus uitte daarbij zijn respect voor het Chinese volk: "Ik denk dat het Chinese volk de Nobelprijs verdient voor geduld. Ze weten hoe ze moeten wachten. Tijd is van hen en ze hebben eeuwen cultuur … Ze zijn een wijs volk, heel wijs. Ik heb veel respect voor China."
Tegenover persbureau Reuters verklaarde de paus niet bang te zijn om de dialoog aan te gaan. Hij reageerde daarmee op kritiek van onder meer kardinaal Zen Ze-Kung van Hong Kong, die het Vaticaan teveel concessies verwijt. “De dialoog is een risico, maar ik geef de voorkeur aan risico boven de zekere nederlaag die voorkomt uit het niet hebben van dialoog.”
Bron: UCA Nieuws