Nicaragua schort diplomatieke banden met Heilige Stoel op

dinsdag, 14 maart 2023
Nieuws
Het sandinistische bewind van Daniel Ortega heeft aangekondigd zijn diplomatieke relaties met de Heilige Stoel op te schorten en de Nicaraguaanse ambassade bij het Vaticaan te sluiten.
20180710-Bisschopen-Nicaragua-aangevallen

De Heilige Stoel bevestigt dat het van Nicaragua een verzoek heeft gekregen om ook haar diplomatieke missie in Managua te sluiten. De aankondiging komt kort nadat paus Franciscus het hardhandige optreden tegen de katholieke Kerk in Nicaragua in niet mis te verstane bewoordingen had aangeklaagd en de sandinistische dictatuur had vergeleken met het totalitaire bewind van de communisten en de nazi’s.

De paus en de Vaticaanse diplomaten hebben geruime tijd getracht om de dialoog met Managua – volgens vele critici veel te lang – gaande te houden, terwijl de kerkleiding in Nicaragua zelf onderdak bood aan betogers en haar kritiek op de regering van Ortega niet spaarde. Ortega beschuldigde de kerkleiding op zijn beurt ervan dat zij het bewind omver probeerde te werpen. Er zijn berichten over gemaskerde mannen die kerken binnendringen en er vernielingen aanbrengen, over fysiek geweld en willekeurige detentie van kerkleiders en bij de kerk betrokken tegenstanders van de Sandinisten, de sluiting van katholieke instellingen en ngo’s zoals Caritas of recent nog twee katholieke universiteiten en het verbod op religieuze processies.

De gevangenisstraf van 26 jaar voor de bisschop Rolando Álvarez Lagos van Matagalpa, die niets anders had gedaan dan de schendingen van de mensenrechten aan te klagen, was ook voor paus Franciscus uiteindelijk een brug te ver. Op 10 maart reageerde de paus in een interview met het Argentijnse Infobae: “Dit stemt niet overeen met de werkelijkheid. Het lijkt alsof de communistische dictatuur van 1917 of de dictatuur van Hitler vanaf 1935 is teruggekeerd. De regering van Ortega omschreef hij als een onbeschofte dictatuur onder leiding van een onevenwichtige president.”

Bronnen: Infobae/The Guardian/Kerknet