Nicaragua: bisschop aangeklaagd wegens samenzwering

maandag, 19 december 2022
Nieuws
Het openbaar ministerie van Managua heeft Rolando Álvarez Lagos, bisschop van Matagalpa en apostolisch administrateur van Estelí, aangeklaagd wegens samenzwering tegen de nationale integriteit van de staat Nicaragua.
Visit of Rolando José Alvarez Lagos from Nicaragua at ACN International in Königstein 24.06.2019

De bisschop, die ook wordt verdacht van het verspreiden van vals nieuws ten nadele van de staat en de samenleving, staat sinds 19 augustus onder huisarrest. Hij is een fel criticus van de aanhoudende mensenrechtenschendingen en de arrestatie van oppositieleden door het bewind van dictator Daniel Ortega.

Mgr. Álvarez Lagos verscheen na 131 dagen huisarrest in de beklaagdenbank van het gerechtelijke complex in Managua. Volgens vertegenwoordigers van twee  mensenrechtenorganisaties zag hij er bleek uit en was hij sterk vermagerd. Zij maken zich ernstige zorgen over zijn gezondheid en vragen dat de valse aanklacht wordt herroepen. Zij doen een beroep op de internationale gemeenschap.  De bisschop is nu in afwachting van zijn proces en is wederom onder huisarrest geplaatst. De voorbereidende hoorzitting voor zijn proces is gepland voor 10 januari 2023.

Mgr. Álvarez Lagos is de eerste bisschop die beschuldigd en gearresteerd werd sinds Ortega in 2007 in Nicaragua (opnieuw) aan de macht kwam. Eerder werd Silvio Báez Ortgea, de hulpbisschop van Managua, wel al verbannen naar de VS. Ook de apostolische nuntius in Nicaragua werd het land uitgewezen. Daarnaast zitten ook nog eens tientallen priesters, samen met honderden leden van de oppositie en mensenrechtenactivisten – vaak zonder enige vorm van proces – opgesloten.

Bronnen: EFE/Il Sismografo/Ecclesia/Kerknet