Na 80 jaar eindelijk klooster Redemptoristen in Oekraïne

vrijdag, 13 juli 2018
Nieuws
In het jaar 1930 reisden 12 meisjes uit de Oekraïne naar België om zich voor te bereiden op het stichten van een Redemptoristen klooster in hun thuisland Oekraïne. Pas 80 jaar later kon deze droom gerealiseerd worden.
ACN-20180705-73187-Ukraine-redemptorists-Lviv

In het jaar 1930 reisden 12 meisjes uit de Oekraïne naar België om zich voor te bereiden op het stichten van een Redemptoristen klooster in hun thuisland Oekraïne. Pas 80 jaar later kon deze droom gerealiseerd worden. Het uitbreken van de tweede wereldoorlog en de Russische overheersing die daarop volgde maakten hun terugkeer onmogelijk en gelovigen leden tientallen jaren onder de communistische vervolging. Niet eerder dan in 2016 slaagden de zusters erin om het eerste Redemptoristenklooster in de Oekraïne te stichten.

De zusters moesten vanaf de grond beginnen en startten hun klooster tijdelijk in een gewoon woonhuis. Zij moesten hard en lang werken om de wildernis, die rond het huis was ontstaan, tot vruchtbare grond te maken. Lokale Katholieke leken komen op gezette tijden bij de zusters om te bidden en om de liturgische diensten bij te wonen. Velen komen voor gebed, maar ook om raad en voor een luisterend oor.

Inmiddels hebben ook een ingetreden zuster uit Polen en een nieuwe, jonge kandidate aangemeld. Het klooster heeft toestemming om jonge vrouwen toe te laten die hun leven aan God willen wijden. Zij moeten echter geduld hebben, want het huis biedt slechts plaats aan 8 personen. Voornaamste zorg is echter hoe de slotzusters in het arme Oekraïne in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De zusters leven op zeer bescheiden wijze, maar er is sprake van een sterke prijsstijging van basisbenodigdheden.

De zusters zijn dankbaar voor hun roeping en overgelukkig dat hun zo lang verwachte vestiging in Oekraïne toch werkelijkheid is geworden. Draagt u bij aan hun levensonderhoud en apostolaat? Doneer dan online of maak uw gift over onder vermelding van code 438-06-39. Uw gift gaat naar dit project of soortgelijke projecten in de regio.