fbpx

Myanmar: vier doden door artilleriegranaat op katholieke kerk

woensdag, 26 mei 2021
Nieuws
In Myanmar zijn vier burgers gedood en acht anderen gewond geraakt toen ze in een katholieke kerk schuilden voor geweld. De slachtoffers vielen toen een zware artilleriegranaat van het leger de kerk in het dorp Kayan Thar Yar in de oostelijke Kayah-staat trof.
20210524 Myanmar aanval katholieke kerk - Vatican News

De Nationale Eenheidsregering van Myanmar (NUG), die zichzelf omschrijft als de legitieme regeringsautoriteit van het land na een staatsgreep op 1 februari, meldt in een verklaring dat de aanval plaatsvond om 1 uur ‘s nachts op 24 mei. Foto’s bij het communiqué tonen een kerk met een vernield dak en een vloer bedekt met bloedvlekken, kleding en puin.

De NUG, die op 16 april werd opgericht, zei dat kinderen en bejaarden zich in de kerk schuilhielden nadat ze hun huizen waren ontvlucht tijdens de bombardementen. Volgens het Aziatische katholieke persagentschap UCA News zochten meer dan 300 mensen hun toevlucht in de Heilig Hartkerk, nabij Loikaw, de hoofdstad van de staat Kayah, tijdens gevechten tussen het leger en een groep die de People’s Defense Force wordt genoemd.

Birma, officieel bekend als Myanmar, is een land in Zuidoost-Azië met een bevolking van 54 miljoen mensen. Het leger heeft de gekozen leiders van het land, Aung San Suu Kyi en president Win Myint, op 1 februari vastgehouden wegens een geschil over de verkiezingsresultaten. Sinds de staatsgreep zijn er overal in het land protesten uitgebroken. Katholieke priesters en zuster hebben zich bij de demonstranten aangesloten in het overwegend boeddhistische land, waar christenen ongeveer 6% van de bevolking uitmaken.

Bronnen: KNA, UCA News