In een eerste rapport spreekt het bisdom Pemba van een “angstaanjagend tafereel van verwoesting.” Onder meer een kamp voor gevluchte slachtoffers van terrorisme werd met de grond gelijk gemaakt. “Deze cycloon was verwoestend. Het is beangstigend om te zien hoeveel verwoesting de harde wind in zo'n korte tijd heeft aangericht,” zei de plaatselijke bisschop António Juliasse in een bericht aan de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN).
Zeker 50 kerken verwoest of beschadigd
Duizenden fragiele huizen werden door de wind weggevaagd en zelfs kerken, die normaal gesproken van steviger materiaal zijn gebouwd, werden verwoest. “In ons bisdom zijn bijna 50 kerken, van parochiekerken tot kerken van lokale gemeenschappen, verwoest of zijn beschadigd geraakt. Er zijn ook scholen waarvan het dak eraf is geblazen of waarvan de vloer is vernield, en er zijn ook veel andere dingen vernield,” vertelt de bisschop, die vraagt om gebed voor de mensen in de regio.
Zuster Maria Aparecida Ramos, een projectpartner van Kerk in Nood in Pemba, is belast met het verzamelen van informatie over de omvang van de schade. Dat is geen gemakkelijke taak. “We hebben veel moeite met de communicatie”, vertelde de religieuze zuster op maandag 16 december. “We hebben alle communicatie met Mecufi verloren. Ik heb er een motor heen gestuurd om nieuws te krijgen, maar het duurde niet lang voordat we een idee kregen hoe erg de tragedie in Cabo Delgado was. Het is een zeer desolate situatie, er is veel verwoesting.”
Hartverscheurende foto’s
Ook in de bisdommen Nacala, Nampula en Tete werd geprobeerd om de schade op te nemen die Chido had aangericht. Bisschop Alberto Vera van Nacala vat de situatie kort samen: “Het hele gebied aan de oevers van de Lúrio rivier is zwaar beschadigd, vooral de districten Memba en Erati. In Chione, Odinepa en Alua zijn veel lemen huizen verwoest. In Alua kwam een jongere om het leven toen een muur op haar viel. Veel kapellen, scholen en parochiecentra verloren hun dak en de wegen zijn onbegaanbaar,” meldt hij aan Kerk in Nood. “Elke foto die ik ontvang is hartverscheurender dan de vorige.”
Duizenden mensen zagen ook hun middelen van bestaan afgenomen door de storm. En dat terwijl de regio al sinds oktober 2017 in een wanhopige situatie verkeert. Toen brak er een terroristische opstand uit, geleid door een groep die trouw zweert aan Islamitische Staat. Zuster Aparecida spreekt van pijn en wanhoop in de hele provincie Cabo Delgado: “Net nu de mensen hun gewassen begonnen te zaaien, in de hoop dat ze Kerstmis niet met honger zouden doorbrengen. Wat nu? Ze hebben geen eten, geen huis, geen bezittingen.”
Kerk vangt gezinnen op
“Wat zal er van ons worden? We zijn alles kwijt,” is een veelgehoorde kreet onder de bevolking. Er is nauwelijks elektriciteit, communicatie is schaars en de terroristische groeperingen blijven angst en vernietiging zaaien.
Maar te midden van de wanhoop kunnen mensen er zeker van zijn dat de Kerk er is om wie in nood verkeren met open armen op te vangen. Religieuze gemeenschappen en parochies, zelfs degenen die hun eigen infrastructuur verwoest of beschadigd zagen, vangen gezinnen op die alles verloren hebben, waar ze hen ook kunnen opvangen.
Kerk in Nood heeft al veel projecten ter plaatse om slachtoffers van terrorisme en de lokale Kerk te helpen en doet opnieuw een beroep op vrienden en weldoeners om hun solidariteit met Cabo Delgado te tonen. Helpt u mee? Doneer dan onder vermelding van noodhulp Mozambique.