fbpx

Mozambique: aanslag Islamitische Staat op christelijk dorp

donderdag, 05 januari 2023
Nieuws
Een aanslag van 30 december op het dorp Namande, in het district Muidumbe, provincie Cabo Delgado, in het noorden van Mozambique, is opgeëist door Islamitische Staat Mozambique.
Situation in the refugee settlements in the diocese of Pemba - Mozambique December 2020

De jihadisten plaatsten beelden van de vernielingen in het dorp op hun sociale mediakanalen. Bij de aanval zijn ten minste twee mensen gedood en vier anderen gewond geraakt. ISIS Mozambique beweert het “door Christenen bewoonde dorp” te hebben aangevallen en in botsing te zijn gekomen met “christelijke milities.” De extremisten zouden hen hebben gedwongen te vluchten, een van de leden gevangen genomen en geëxecuteerd hebben alvorens de huizen in brand te hebben gestoken.

In het dorp Namande, dat op minstens 40 kilometer van het districtshoofdkwartier van Muidumbe ligt, hebben zich inderdaad groepen voormalige militieleden uit de gelederen van de Nationale Bevrijdingsbeweging georganiseerd om de confrontatie met de jihadisten aan te gaan. Ook troepen van de regering probeerden de jihadisten in Namande tegen te houden. Botsingen, die tot diep in de nacht duurden, dwongen sommige mensen de stad te verlaten.

Om te proberen Islamitische StaatMozambique in te dammen, doet de regering in Maputo een beroep op de lidstaten van de SADC (Southern African Development Community) en Rwanda om troepen te sturen. De Oegandese president Yoweri Musevenin heeft onlangs ook plannen geuit om militaire en economische steun te verlenen aan Mozambique om het gewelddadig extremisme in de provincie Cabo Delgado te helpen bestrijden.

Bron: Fides