fbpx

Mogelijke aanslag op Sint-Pieter verijdeld

woensdag, 19 december 2018
Nieuws
De Italiaanse politie heeft een 20-jarige Somaliër aangehouden die een aanslag wilde plegen op de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Dat meldt de Italiaanse persdienst ANSA.

De verdachte werd vorige week donderdag gearresteerd in Bari. Hij wordt verdacht van het beramen van een aanslag op “de grootste kerk van Italië”, vermoedelijk de Sint-Pieter. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat de man contact had met een actieve IS-terreurcel in zijn thuisland Somalië. De aanslag moest tijdens de kerstdagen plaatsvinden.

‘Waar is de grootste kerk?’
“25 december komt eraan”, zei de verdachte tijdens een van de onderschepte telefoongesprekken. “De 25e is het Kerstmis, de kerken zijn vol. Laten wij bommen plaatsen in alle kerken van Italië. Waar is de grootste kerk? Is die in Rome?” Volgens de Italiaanse krant Il Messaggero zei de verdachte dat op de dag van Kerst of kort daarna in de Sint-Pieter “de paus aanwezig is en veel mensen. Het is vol, vol, vol”. De krant meldt dat de verdachte in hechtenis is genomen. Hij omschrijft zich niet als terrorist, maar zou gezegd hebben dat “als Allah het wil, als het nodig is voor de zaak, men moet moorden”. Ook zou de man kort na de aanslag in Straatsburg van vorige week dinsdag tijdens een telefoongesprek zijn vreugde hebben geuit. “Wie de vijanden van Allah vermoordt, is onze broeder.”

IS-strijder
Volgens de Italiaanse inlichtingendiensten is de verdachte een IS-strijder, die deel uitmaakt van een gewapende groep die in Somalië en Libië actief is. Hij zou in november 2016 naar Italië zijn gekomen om “aanslagen te plegen buiten het IS-gebied”, vergelijkbaar met die van Parijs en Brussel. Het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft benadrukt dat er strenge veiligheidsmaatregelen zijn genomen voor tijdens de feestdagen. Vooral treinstations, vliegvelden, drukke plaatsen en gebedshuizen worden extra beveiligd. In 2016 pakten de Italiaanse autoriteiten vier mensen op die aanslagen wilden plegen op het Vaticaan en de Israëlische ambassade in Rome.

Bron: Katholiek Nieuwsblad