Missionaris Centraal Afrika gewond door mijn

vrijdag, 24 maart 2023
Nieuws
Pater Norberto Pozzi, geboren in 1952, missionaris van de Ongeschoeide Karmelieten uit Lecco, is in het noordwesten van Centraal-Afrika gewond geraakt door een landmijn. Dit werd aan Fides gemeld door pater Federico Trinchero, confrater van de gewonde missionaris, die werkzaam is in de Karmel van Bangui.
Landmine accident suffered by Fr. Norberto Pozzi OCD in the Central African Republic

“Bij de eerste hinderlaag bleven de kogels steken in de hoofdsteun van de stoel, bij een andere bereikten de kogels de versnellingsbak en bij weer een andere werd hij beroofd en riskeerde hij ontvoerd te worden”, aldus pater Frederico. Deze keer was het een landmijn die toesloeg. In 2022 werden in Centraal-Afrika 19 mensen, voornamelijk kinderen, gedood door mijnen.

“Zoals bijna elk weekend, verliet pater Norberto op de middag van 10 februari de missie van Bozoum om naar een van de vijfentwintig dorpen te gaan die hij al vele jaren bezoekt om de Eucharistie te vieren”, vervolgt pater Federico. “De bestemming was Bokpayan, op 55 km van Bozoum, waar hij enkele dagen wil blijven. Pater Norberto werd vergezeld door pater Igor en vier arbeiders omdat er een school moet worden gerepareerd. Na het oversteken van een kleine houten brug, en voor het oversteken van een tweede, raakt de auto van pater Norberto plotseling een mijn. De arbeiders, die achterin zitten, worden in de lucht geslingerd en de auto, aan de voorkant volledig vernield, crasht en landt in de greppel langs de kant van de weg.”

De toestand van pater Norberto leek ernstig. Hij werd gered door tweejonge mannen op een motorfiets en naar het ziekenhuis in Bozoum gebracht, 22 km verderop. Daar moest hij de nacht doorbrengen om door een helikopter van de VN-missie in Centraal-Afrika naar het ziekenhuis van de Verenigde Naties in Bangui te worden vervoerd, waarna hij per vliegtuig werd overgebracht naar Oeganda. Op de intensive care van het Nakasero-ziekenhuis in Kampala moesten de artsen helaas zijn linkervoet amputeren.

Pater Norberto was bijna dertig jaar oud toen hij, bijna bij toeval, te horen kreeg dat de Minderbroeders Karmelieten een vrijwilliger zochten voor hun missie in Centraal-Afrika. Norberto, die net zijn verloofde had verlaten, zegde ook zijn baan op en in 1980 kwam hij aan in Bozoum. Hij hielp kerken, scholen, klinieken en een seminarie te bouwen. Na acht jaar besluit hij toe te treden tot de Karmelietenorde. Vervolgens gaat hij naar Italië voor zijn noviciaat en zijn theologische studies. In 1995 werd hij tot priester gewijd. Norberto keerde terug naar Centraal-Afrika en wijdde zich vooral aan de evangelisatie van dorpen in de savanne, scholen en zieken, waarbij hij het evangelie verkondigde in dezelfde kerken die hij als jonge leek had gebouwd.

Bron: Agenzia Fides