Ministerie Indonesië: “Protesten tegen bouw kerk geen intolerantie”

donderdag, 20 februari 2020
Nieuws
Het Indonesische ministerie van Religieuze Zaken ontkent dat religieuze onverdraagzaamheid ten grondslag ligt aan protesten tegen bouwwerkzaamheden aan de door Nederlandse missionarissen gebouwde St. Jozefkerk in Karimun op de Riau-eilanden.
20200220 Indonesië St Jozefkerk Riau

De plaatselijke katholieke parochie heeft alle reguliere vergunningen en wil het oorspronkelijke gebouw afbreken voor een groter gebouw om meer gelovigen te kunnen huisvesten. Islamitische groeperingen protesteren daartegen en hebben de vergunning aangevochten. De spanningen resulteerden in een gewelddadige demonstratie op 6 februari, toen tientallen islamitische radicalen zich buiten het parochiegebouw verzamelden. Ze riepen slogans en beledigingen, probeerden in te breken en zelfs de woordvoerder van de parochie aan te vallen.

“Slechts bouwvergunning”
Gisteren bracht een functionaris van Religious Affairs een update uit over de langlopende saga, die al wekenlang het onderwerp is van een verhitte controverse. Terugkerend van Karimun, vertelde Ubaidilah Amin Moech de pers dat er geen sektarisch probleem is. “De kwestie betreft slechts bouwvergunningen (IMB).” Hij voegde eraan toe dat de commissie voor kerkvernieuwing ermee heeft ingestemd te wachten op de administratieve rechtbank van de staat Tanjungpinang in Batam om een uitspraak te doen over een zaak die verband houdt met het project.

Nederlandse missionarissen
Maanden geleden tekende de Islamitisch geïnspireerde Karimun Regency Caring Alliance (APKK) bezwaar aan bij het districtsagentschap dat de bouwvergunningen voor de kerk vrijgaf. Het werk aan de kerk heeft daarop enige maanden stilgelegen en is 13 dagen geleden opnieuw gestopt na protesten van de APKK en het lokale United Muslim Forum. De twee groepen eisen dat het bouwwerk, dat 92 jaar geleden door Nederlandse missionarissen is gebouwd, wordt geclassificeerd als een ‘plaats van historisch belang’, zodat er geen werkzaamheden aan het gebouw kunnen worden uitgevoerd. “In werkelijkheid hebben de islamisten gevraagd om de kerk naar elders te verplaatsen”, aldus de plaatselijke pastoor Kristiono.

Bouw eerder aanbevolen
De parochie heeft in oktober 2019 alle benodigde papieren verkregen. Het comité heeft er sinds mei 2012 aan gewerkt om ze te krijgen, toen het de steun vroeg van de plaatselijke, voornamelijk islamitische, bewoners. De parochie slaagde erin 107 handtekeningen te verzamelen van niet-katholieke bewoners van Tanjung Balai, die het project goedkeurden. Volgens een ministerieel decreet uit 2006 over de procedures voor de bouw van gebedsplaatsen moet elke religieuze gemeenschap 90 handtekeningen van haar leden krijgen en nog eens 60 van andere bewoners voordat de bouw kan doorgaan. Het districtskantoor van Tanjung Balai heeft in een brief van 2 juli 2012 aanbevolen om de kerk opnieuw te bouwen.