Minister neergeschoten na ontmoeting met Christenen

dinsdag, 08 mei 2018
Nieuws
In de Pakistaanse staat Punjab is Ahsan Iqbal, minister van Binnenlandse Zaken, neergeschoten na een ontmoeting met Christenen. De vermeende dader is een radicale Islamist.
20180508-Aanslag-op-minister

Iqbal werd in de plaats Narowal in Punjab neergeschoten na een bijeenkomst georganiseerd door de christelijke gemeenschap van de stad, waarmee hij vorig jaar ook Kerst had gevierd. Hij werd per helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Lahore. Hij is inmiddels twee keer geopereerd en verkeert niet langer in levensgevaar.

De meteen gearresteerde aanvaller, Abid Hussain, is een 21-jarige islamitische activist die is gelieerd aan de Tehreek-i-Labaik Ya Rasool Allah (TLYR). Leden van deze extremistische partij blokkeerden vorig jaar kruispunten in de hoofdstad Islamabad over de kwestie van de eedaflegging van politici aan de profeet Mohammed. Hussain zou hebben gezegd dat hij de minister had neergeschoten omdat deze voorstander is van het schrappen van de eed. Voor radicalen is deze wijziging godslasterlijk.

Anjum James Paul, een katholieke professor, vreest dat meer soortgelijke incidenten voorkomen nu de algemene verkiezingen van 15 juli naderbij komen. "Onze eigen politici hebben haat gezaaid. Nu worden ze zelf slachtoffer", vertelde hij aan AsiaNews. "We hebben dringend verdraagzaamheid nodig, zowel in de politiek als in de samenleving. Een simpele beschuldiging van godslastering rechtvaardigt alle soorten wandaden. Niemand is veilig. "

Christelijke groeperingen, politici en politiek analisten maken zich zorgen over het ‘politieke klimaat’ in de aanloop naar nieuwe verkiezingen in Pakistan. Volgens politiek analist Hamza Arshad is vastgesteld dat de aanvaller handelde na een goed georkestreerde blasfemie-hype tegen leden van de PLM-N, de Pakistan Muslim League – Nawaz, een meer gematigde politieke partij. “Het gaat niet om politieke kwesties. Sommige partijen gebruiken de religieuze kaart tegen hun rivalen. Religieuze leiders beïnvloeden het publieke debat in de dorpen en steden van Punjab, waar de meeste van de inwoners jonge semi-analfabeten zijn tussen de 15 en 25 jaar oud, ziedend van religieuze woede."

Bron: AsiaNews