fbpx

Militie schopt religieuzen afgelegen regio Myanmar uit

donderdag, 27 september 2018
Nieuws
Een groep Katholieke geestelijken en onderwijzers is door een etnisch minderheidsleger uit de noordelijke Shan-staat van Myanmar verdreven.
20180927-Priesters-en-nonnen-verjaagd-in-Wa-regio-Leo-Mang

Een katholieke priester vertelde ucanews.com dat een Salesiaanse priester, vijf zusters van de Missionary Society of St. Paul en zes lekenonderwijzers door het United Wa State Army (UWSA) zijn bevolen om de noordelijke regio Wa te verlaten in een staat die aan China grenst. "Lokale kinderen en mensen zijn erg teleurgesteld door het wegjagen van de priester, zusters en leraren," verklaarde de priester, die sprak op voorwaarde van anonimiteit. De Salesianen en Missionarissen van St. Paul bieden onderwijs en gezondheidszorg in de afgelegen regio. Er zijn geen Katholieke kerken in de omgeving en priesters vieren de Heilige Mis doorgaans in hun woningen.

Hernieuwde onderdrukking sinds 13 september
De uitzettingen komen als onderdeel van een campagne van de UWSA, een etnische militie die is ontstaan uit de Communistische Partij van Birma. De militie heeft sinds 13 september onder meer onbevoegde kerken vernietigd, geestelijken vastgehouden en religieuze scholen in de Wa-regio van de staat Shan gesloten. Verschillende voorgangers en leraren uit de baptistenkerken zijn vastgehouden door de UWSA. Alle baptistenscholen zijn ook gesloten. De priester zei dat de onderdrukking in Mong Mao, de op een na grootste stad van Wa, lijkt te vergeren nu UWSA-milities alle kerken, scholen en kloosters inspecteren.

"Kerk uitgenodigd te komen"
Functionarissen van de Katholieke Kerk in Myanmar zijn van plan een brief te sturen naar het UWSA-kantoor in Lashiomet uitleg over de onderwijs- en gezondheidszorgprogramma’s van de Katholieke Kerk in de Wa-regio, die al bijna 30 jaar aan de gang zijn. "Het waren ambtenaren van de staat die de Kerk aanvankelijk in de regio hebben uitgenodigd", aldus de priester. Het Lashio-bisdom is volgens Katholieke bronnen niet officieel door de UWSA geïnformeerd over de golf van sluitingen. De militie heeft verklaard dat alleen kerken gebouwd tussen 1989 en 1992 worden als legaal beschouwd. Alle kerken gebouwd na 1992 zijn illegaal en zullen worden daarom vernietigd. De bouw van nieuwe kerken is verboden.

Nieuwe restricties gelovigen
Ten aanzien van gelovigen heeft het UWSA-leiderschap nieuwe restricties aangekondigd. Zo heeft het aan leger en bestuurders opgedragen om erachter te komen wat missionarissen in de Wa-regio doen, mogen priesters en medewerkers in kerken alleen nog van lokale komaf (en geen buitenlanders) zijn en heeft het religieus onderwijs op scholen in de Wa-regio verboden. Voor UWSA-functionarissen is het verboden om lid te zijn van religieuze organisaties. Het UWSA-leiderschap heeft bovendien toegezegd om alle lokale bestuurskaders die missionaire activiteiten ondersteunen te straffen.

De Wa regio is de thuisbasis van etnische groepen, waaronder de Wa, Kachin, Ta’ang, Lahu, Lisu, Kokang en Shan die het Christendom, Boeddhisme, animisme, geestenverering en Islam aanhangen. Christenen vormen ongeveer 30 procent van de naar schatting 450.000 mensen tellende Wa-bevolking. De 30.000 man sterke UWSA – het grootste etnische leger van Myanmar – wordt beschouwd als een van de belangrijkste groepen mensenhandel in de Zuidoost-Aziatische regio.

Bron: UcaNews