"Midden-Oosten zonder christenen ramp én doodzonde"

maandag, 22 oktober 2018
Nieuws
Volgens de Chaldeeuwse patriarch moesten miljoenen vluchtelingen Irak en Syrië verlaten, maar van het westen hoeven zij geen hulp te verwachten.
20170203_Teleskuf06

Kardinaal Louis Sako , de Chaldeeuwse patriarch van Babylon en aartsbisschop van Bagdad, heeft op een persconferentie in de marge van de aan de gang zijnde bisschoppensynode aandacht gevraagd voor de aanhoudende uittocht van christenen uit het Midden-Oosten en het gebrek aan steun vanuit het Westen. De afgelopen jaren zijn er 4 miljoen Irakezen gevlucht voor het geweld van Islamitische Staat (IS). Zij verblijven nu in vluchtelingenkampen in Libanon, Jordanië en andere buurlanden en kunnen nog altijd niet naar hun hun huizen terugkeren.

Door de uittocht van de christenen uit het Midden-Oosten dreigt volgens de kardinaal een flink deel van de christelijke identiteit en een heel rijke religieus-culturele erfenis teloor te gaan. Opmerkelijk was zijn verdediging van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die aanzienlijke financiële steun heeft geschonken voor de heropbouw ter plaatse, zodat christenen naar hun huizen kunnen terugkeren. Ook andere landen, onder meer de VS, beloofden wel financiële steun, maar daarvan valt voorlopig nog maar weinig te merken.

Met het oog op een mogelijk erg strenge winter waarschuwt kardinaal Sako voor een nieuwe exodus van (christelijke) vluchtelingen uit de kampen. Hij smeekt om financiële steun om een terugkeer van deze mensen naar hun huizen in Syrië en Irak mogelijk te maken. Christenen moeten aangemoedigd worden om daar te blijven. Zij moeten hulp krijgen om een baan te vinden, hun huizen te kunnen herstellen en opnieuw hoop te krijgen. Waarom moesten meer dan 3 miljoen Irakezen hun huizen verlaten? Wie zal ze opnieuw opbouwen? Irak heeft geen geld …

Bron: La Stampa