Mexico: vermoorde Jezuïeten wilden reisleider beschermen

vrijdag, 24 juni 2022
Nieuws
De Mexicaanse Jezuïeten Joaquín Mora (78) en pater Javier Campos (80) zijn in het dorp Cerocahui vermoord omdat zij onderdak boden aan een reisleider die op de vlucht was voor drugshandelaars. Dat nieuws werd gisteren bekend gemaakt door de Mexicaanse politie.
Mexico killing 2 priests

Waarom de drugshandelaars Pedro Palma, de reisleider van 60 jaar, op 20 juni achtervolgden in het Tarahumaragebergte en hem wilden vermoorden, is niet bekend. Een pater Jezuïet die door de criminelen werd gespaard, verklaarde dat de reisleider en zijn medepaters in de kerk vermoord zijn. Hij smeekte de drugshandelaars de lichamen van de slachtoffers achter te laten, maar deze werden op een vrachtwagen geladen en meegenomen en zijn pas op 22 juni door de autoriteiten gevonden.

De Jezuïeten in Mexico veroordelen de moord op hun broeders, het zoveelste gewelddadige incident in de regio, en roepen de plaatselijke en federale regering op om de bescherming en veiligheid van priesters, religieuzen, leken en de gehele gemeenschap van Cerocahui te garanderen.

“Net als vele andere regio’s in het land wordt het Tarahumaragebergte geconfronteerd met aanhoudend geweld en minachting. Elke dag worden willekeurig mannen en vrouwen vermoord, zoals onze priesters vandaag zijn vermoord. De Jezuïeten in Mexico zullen zich blijven uitspreken tegen deze realiteit die zoveel schade toebrengt aan de samenleving als geheel. Wij zullen aanwezig blijven en ons blijven inzetten voor de missie van rechtvaardigheid, verzoening en vrede, door middel van ons pastorale, educatieve en sociale werk”, aldus de orde.

Volgens de internationale pers is de hoofdverdachte voor de misdaad José Noriel Portillo, bekend als El Chueco, die verondersteld wordt de regionale leider te zijn van de Los Salazar. Deze gewapende groep, die banden heeft met het Sinaloa Kartel. De politie looft een beloning van 250.000 duizend dollar uit voor informatie over zijn verblijfplaats.

Ook de Mexicaanse Bisschoppenconferentie sprak zich uit tegen dit gewelddadige incident. “Wij zijn verenigd in gebed met de Sociëteit van Jezus. Te midden van zoveel dood en misdaad die dit land meemaakt, veroordelen wij publiekelijk deze tragedie en eisen een snel onderzoek, evenals veiligheid voor de gemeenschap en alle priesters in het land.”

Het plaatselijke bisdom Chihuaha zegt dat deze misdaad bijzonder pijnlijk was “aangezien we het hebben over twee broederpriesters die hun pastorale plicht vervulden om het leven te beschermen en te verdedigen. Dit geweld heeft een alarmerend niveau bereikt dat ons aanspoort tot bekering en verandering, om ambachtslieden van de vrede te zijn, altijd ten gunste van het leven”.

Ook paus Franciscus sprak aan het einde van een algemene audiëntie in Rome zijn droefheid uit over deze misdaad. “Zoveel moorden in Mexico! Nogmaals, ik herhaal dat geweld nooit problemen oplost, het vergroot alleen maar nutteloos lijden.”

Kerk in Nood (ACN) veroordeelt deze meest recente moorden, die de katholieke gemeenschap in Mexico opnieuw in rouw achterlaten. In het rapport over Vrijheid van Godsdienst 2021 stelde de organisatie de geschiedenis van mensenrechtenschendingen in Mexico aan de kaak. Het land is in Latijns-Amerika toneel van de meeste moorden op en ontvoeringen van priesters.

Foto: Society of Jesus (Jesuits) Mexico