fbpx

Mexicaanse priesters vermoord die man beschermden

woensdag, 22 juni 2022
Nieuws
In Mexico zijn maandag twee paters Jezuïeten vermoord in een kerk in een bergachtig gebied in de deelstaat Chihuahua. Volgens de procureur-generaal van de staat Chihuahua probeerden de priesters een persoon te beschermen die werd achtervolgd en zijn toevlucht zocht in de kerk.
20220622 Jezuïeten Javier Campos Morales SJ en Joaquín César Mora Salazar SJ

“Wij veroordelen deze gewelddaden, eisen gerechtigheid en de teruggave van de lichamen van onze broeders die door gewapende personen uit de kerk werden weggevoerd,” aldus een verklaring op 21 juni van de Mexicaanse Jezuïeten. “Wij vertrouwen erop dat de getuigenissen van het christelijk leven van onze dierbare Javier en Joaquín mannen en vrouwen blijven inspireren om zich te geven in dienst van de meest kwetsbaren. Rust in vrede.”

Bescherming
De paters, Javier Campos Morales en Joaquín César Mora Salazar, hadden samen bijna een eeuw als Jezuïeten gediend. Volgens de procureur-generaal van de staat Chihuahua waren de priesters op 20 juni in de kerk in Cerocahui en probeerden zij iemand te beschermen die zijn toevlucht zocht terwijl hij werd achtervolgd door ten minste één andere man. Beiden waren gewapend, meldt de krant El Sol de Mexico. De achtervolger schoot naar verluidt alle drie de mannen neer, doodde hen en nam ook hun lichamen mee.

Het gebied waar de moorden plaatsvonden, wordt bevolkt door de inheemse Tarahumara-bevolking, die bekend staat om haar vaardigheden op het gebied van hardlopen. Het gebied heeft al jaren te lijden onder drugsgerelateerde georganiseerde misdaad. De Jezuïeten spraken hun solidariteit uit met de pijn die de mensen die zij dienen ervaren “als gevolg van het heersende geweld.” “De Sierra Tarahumara heeft, net als veel andere regio’s in het land, te maken met omstandigheden van geweld en verwaarlozing die niet zijn teruggedraaid,” vervolgt de verklaring van de jezuïeten. “Elke dag worden mannen en vrouwen willekeurig van het leven beroofd, zoals onze broeders vandaag werden vermoord. De Jezuïeten van Mexico zullen niet zwijgen over de realiteit die de hele samenleving verscheurt. We zullen aanwezig blijven en ons blijven inzetten voor de missie van rechtvaardigheid, verzoening en vrede, door middel van onze pastorale, educatieve en sociale werkzaamheden.”

Pater Campos Morales werd geboren in Mexico-Stad en werd in 1972 tot priester gewijd. Na verschillende pastorale opdrachten keerde hij in 2019 terug naar Cerocahui om te dienen als overste van de Jezuïetenmissie, als pastoor, vicaris inheems pastoraat van het bisdom Tarahumara, en als regionaal adviseur van basiskerkelijke gemeenschappen. Pater Salazar is geboren in Monterrey en werd in 1971 tot priester gewijd. Sinds 2000 was hij parochie-vicaris in Chínipas, en sinds 2007 meewerkend vicaris in Cerocahui.

De moorden op priesters in Mexico zijn de laatste jaren geëscaleerd. Onlangs nog werd het lichaam van pater José Guadalupe Rivas Saldaña, 57 jaar, met sporen van geweld gevonden in de buitenwijken van Tecate, een stad gelegen aan de grens met de Verenigde Staten in de Mexicaanse staat Baja California.

Bronnen: KNA, Ignatian Solidarity