Mexicaanse priester (78) geslagen en gemarteld

dinsdag, 16 april 2019
Nieuws
Een 78-jarige priester uit Mexico is met tweedegraads brandwonden aan handen en voeten opgenomen in een ziekenhuis, nadat hij geslagen en gemarteld is. Het voorval deed zich donderdag voor in de Mexicaanse stad Puebla.
20190416 Mexicaanse priester geslagen en gemarteld

In een verklaring op sociale media meldt het Mexicaanse Katholiek Multimediaal Centrum (CCM) dat priester Ambrosio Espinoza, pastoor van een lokale parochie, in een wijk van zijn stad door onbekenden is belaagd. De priester werd aangetroffen met verwondingen en sporen van marteling. Volgens de autoriteiten probeerden onbekende mannen de auto en andere spullen van de priester te stelen.

‘Opzettelijk gehandeld’
Priester Omar Sotelo, directeur van het CCM, trekt het motief van een overval echter in twijfel. “Marteling is een terugkerend element in zaken waarbij geweld tegen priesters wordt gebruikt. In dit specifieke geval is opzettelijk gehandeld. Het motief lijkt een overval omdat veel spullen en de auto van de priester zijn gestolen, maar dat was niet de daadwerkelijke reden”, aldus Sotelo, die benadrukt dat het onderzoek naar het incident nog gaande is. Sotelo zei onlangs in een interview met Katholiek Nieuwsblad dat geweld tegen priesters in Mexico steeds meer toeneemt. Tussen 2012 en 2018 kwamen 26 van hen door geweld om het leven, waarmee het land ’s werelds gevaarlijkste land voor priesters is.

Volgens Sotelo vertoont het grootste deel van de priestermoorden opvallende overeenkomsten. “We zien dat er sprake is van een specifieke handelswijze. Denk aan afpersing, ontvoering, marteling en moord. Vervolgens wordt de priester na zijn dood belasterd. Dit laatste aspect is karakteristiek: daarmee trachten de autoriteiten de moord te bagatelliseren. Door een priester verdacht te maken, wordt gedaan alsof hij schuldig was aan zijn eigen dood. Veel misdrijven worden niet tot op de bodem uitgezocht.” Priesters vormen een doelwit omdat zij gelden als een sociale stabilisator, stelt de directeur van het CCM. “Veel mensen binnen de georganiseerde misdaad zien hier een groot gevaar in.”

Bron: katholiek Nieuwsblad

Mexicaanse priester (78) geslagen en gemarteld, handen en voeten verbrand

KN Redactie 15 april 2019

"image"

Een Mexicaanse priester viert de Mis. Tussen 2012 en 2018 werden niet minder dan 26 van zijn collega’s vermoord.CNS Photo/Carlos Jasso, Reuters

Een 78-jarige priester uit Mexico is met tweedegraads brandwonden aan handen en voeten opgenomen in een ziekenhuis, nadat hij geslagen en gemarteld is. Het voorval deed zich donderdag voor in de Mexicaanse stad Puebla. De autoriteiten gaan uit van een poging tot overval.

In een verklaring op sociale media meldt het Mexicaanse Katholiek Multimediaal Centrum (CCM) dat priester Ambrosio Espinoza, pastoor van een lokale parochie, in een wijk van zijn stad door onbekenden is belaagd. De priester werd aangetroffen met verwondingen en sporen van marteling. Volgens de autoriteiten probeerden onbekende mannen de auto en andere spullen van de priester te stelen.

‘Opzettelijk gehandeld’

Priester Omar Sotelo, directeur van het CCM, trekt het motief van een overval echter in twijfel. “Marteling is een terugkerend element in zaken waarbij geweld tegen priesters wordt gebruikt. In dit specifieke geval is opzettelijk gehandeld. Het motief lijkt een overval omdat veel spullen en de auto van de priester zijn gestolen, maar dat was niet de daadwerkelijke reden”, aldus Sotelo, die benadrukt dat het onderzoek naar het incident nog gaande is.

Gevaarlijkste land voor priesters

Sotelo zei onlangs in een interview met Katholiek Nieuwsblad dat geweld tegen priesters in Mexico steeds meer toeneemt. Tussen 2012 en 2018 kwamen 26 van hen door geweld om het leven, waarmee het land ’s werelds gevaarlijkste land voor priesters is.

“Priesters vormen een doelwit omdat zij gelden als een sociale stabilisator”
– Omar Sotelo, directeur van het CCM

Volgens Sotelo vertoont het grootste deel van de priestermoorden opvallende overeenkomsten. “We zien dat er sprake is van een specifieke handelswijze. Denk aan afpersing, ontvoering, marteling en moord. Vervolgens wordt de priester na zijn dood belasterd. Dit laatste aspect is karakteristiek: daarmee trachten de autoriteiten de moord te bagatelliseren. Door een priester verdacht te maken, wordt gedaan alsof hij schuldig was aan zijn eigen dood. Veel misdrijven worden niet tot op de bodem uitgezocht.”

Waarom priesters?

Priesters vormen een doelwit omdat zij gelden als een sociale stabilisator, stelt de directeur van het CCM. “Veel mensen binnen de georganiseerde misdaad zien hier een groot gevaar in.”