fbpx

Meer slagkracht voor aanpak “illegale” religie

woensdag, 21 april 2021
Nieuws
Het Orwelliaanse systeem om China in rasters van 100×100 meter te verdelen voor bewaking, is verder uitgebreid met beambten die jacht maken op leden van verboden religieuze groeperingen. Dat meldt een onderzoeksplatform naar schending van godsdienstvrijheid in China. Kerk in Nood besteedde in het rapport over Godsdienstvrijheid Wereldwijd, dat dinsdag verscheen, nog uitgebreid aandacht aan de Chinese massa-surveillance.
ACN-20210226-110494 gezichtherkenning China

Door Massimo Introvigne

In februari werd in China al aangekondigd dat gridbeheer zal worden gebruikt om illegale religieuze activiteiten nog harder aan te pakken. Elk raster zal een ‘officier’ hebben die andere leden van de Communistische Partij zal rekruteren in een ‘vrijwilligersteam.’ De teamleden daarvan kunnen verantwoordelijk worden voor kleinere “rasters binnen de rasters” om daar zogeheten anti-xie-jiao activiteiten te coördineren.

De Xie jiao bestaat uit religieuze en spirituele bewegingen die door de Chinese autoriteiten zijn aangemerkt als volgers van een ‘heterodoxe leer.’ Bekende voorbeelden van bewegingen die als Xie Jiao in de ban zijn gedaan, zijn Falun Gong en de Church of Almighty God. In de optiek van de Chinese overheid hangen aanhangers van een Xie Jiao geen religie aan en zijn zij ‘staatsgevaarlijk.’ De anti-xie-jiao rasterofficieren en teamleden hebben als taak om te zoeken naar aanwijzing voor de aanwezigheid van leden van de verboden religieuze groepen die op de lijst van xie jiao staan.

Rastermodel
Het rastermodel werd voor het eerst ingevoerd in Beijing en Shanghai in 2004 als onderdeel van het Chinese bewakingsbeleid, en wordt geleidelijk in het hele land ingevoerd. Het basisprincipe is dat naast bewaking door middel van technologie leden van de CCP, als ogen en oren van de partij, elke straat en elk gebouw bewaken. Elk raster van honderd bij honderd meter heeft daartoe een eigen beheerder met assistenten, een politieagent, een toezichthouder, een CCP-secretaris, een jurist die rapporteert aan de plaatselijke openbare aanklager, en een brandweerman.

Grote steden hebben Chengguan die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op 12 rasters en voor het coördineren van menselijk toezicht toezicht via camera’s, gezichtsherkenning, controle van mobiele telefoons, en kunstmatige intelligentie. Het systeem is opgezet met de steden in gedachten. Rasters op het platteland zijn groter en er zijn aanpassingen doorgevoerd. De toevoeging van anti-xie-jiao officieren aan het team wijst erop dat de opsporing en aanpak van onbekende gelovigen en ‘illegale religieuze activiteiten’ in particuliere woningen een topprioriteit is.

Bouwsteen ‘nationale veiligheid’
De leiders van de CCP hebben de aanpak geprezen als opmerkelijk doeltreffend en als een essentiële bouwsteen van China’s ‘nationale veiligheid.’ Het garandeert de Chinese politiestaat dat elk huis of appartement onder voortdurend toezicht staat van een aantal gespecialiseerde CCP-officieren.

Massimo Introvigne is een Italiaanse godsdienstsocioloog. Hij is oprichter van Bitter Winter, een platform dat onderzoek doet naar de schending van godsdienstvrijheid in China. Eerder was hij onder meer vertegenwoordiger voor de bestrijding van racisme, vreemdelingenhaat en discriminatie, met speciale aandacht voor discriminatie van christenen en leden van andere religies voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en voorzitter van het Waarnemingscentrum voor godsdienstvrijheid, van het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Bitter Winter

Klik hier voor het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd waarin Kerk in Nood uitgebreid aandacht besteedt aan de Chinese schendingen van de vrijheid van godsdienst.