Meer regeringen sloten zich aan bij #RedWednesday

maandag, 11 december 2023
Nieuws
Wereldwijd hebben zich dit jaar meer regeringen aangesloten bij #RedWednesday en #RedWeek om zo aandacht te vragen voor de vervolging van christenen en de schendingen van godsdienstvrijheid wereldwijd. Ook in Nederland deden 163 kerken mee aan het initiatief van de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN).
#RedWednesday

Deelnemers aan de evenementen van dit jaar hoorden getuigenissen van Nigeriaanse, Pakistaanse en bisschoppen uit het Midden-Oosten, evenals levensgetuigenissen van missionarissen en slachtoffers van vervolging. Duizenden mensen namen deel aan #RedWeek 2023-evenementen in verschillende landen, van Nederland tot Australië.

Solidariteit met vervolgden
Rishi Sunak, premier van het Verenigd Koninkrijk, beschreef het evenement in het parlement als “een belangrijk moment om onze solidariteit te tonen met christenen en allen die over de hele wereld vervolgd worden vanwege hun geloof of overtuiging. Ik ben blij dat we vandaag de gebouwen van het Buitenlandse Zaken, Gemenebestzaken en Ontwikkelingssamenwerking in het Verenigd Koninkrijk rood zullen verlichten ter ondersteuning.”

In Rome, Italië, deden verschillende regeringsgebouwen ook mee aan het initiatief, waaronder de Senaat, de Kamer van Afgevaardigden en het Ministerie van Buitenlandse Zaken, die allemaal rood werden verlicht, net als verschillende ambassades van de Heilige Stoel.

Ook andere regeringen omarmden #RedWeek, waaronder enkele uit landen die geen nationale kantoren van Kerk in Nood (ANC) hebben. De regering van Hongarije organiseerde een conferentie over religieuze vervolging en nodigde bisschop Wilfred Anagbe uit Makurdi uit, die met pijnlijke nauwkeurigheid het lijden beschreef van meer dan twee miljoen christenen in Nigeria die ontheemd zijn geraakt door de onrust in het land.

De regering van Tsjechië begon haar voorzitterschap van de International Religious Freedom or Belief Alliance (IRFBA) met een RedWednesday-evenement in Praag op 29 november. En het Kroatische parlement organiseerde een conferentie over het groeiende aantal religieus gemotiveerde haatmisdrijven in het Westen, inclusief een presentatie van het rapport Vrijheid van Godsdienst van Kerk in Nood (ACN) en rood aangelichte overheidsgebouwen en kerken.

Getuigenissen van lijdende christenen
In Duitsland sprak aartsbisschop Sebastian Shaw van Lahore, Pakistan, tot een groot publiek over de voordelen van de interreligieuze dialoog die hij in zijn land heeft aangezwengeld. Wel hekelde hij de zaken die religieuze minderheden nog steeds plagen, zoals “de aanwezigheid van haatzaaiend materiaal in het nationale leerplan en de schoolboeken van Pakistan, wat vijandigheid en intolerantie in de hand werkt.” Ook wees hij op het grote aantal minderjarige meisjes en vrouwen met een christelijke of hindoeïstische achtergrond dat wordt ontvoerd, tot een huwelijk gedwongen en gedwongen bekeerd tot de islam. “Na hun bekering kunnen deze mensen geen afstand doen van hun geadopteerde geloof en riskeren ze executie als ze dat proberen.”

“Zodat onze broeders zich niet alleen voelen”
In Nederland namen 163 kerken deel aan RedWednesday, een stijging van bijna 10% ten opzichte van het jaar ervoor. De Nederlandse regering sprak zich naar aanleiding van RedWednesday niet direct uit over de verslechtering van godsdienstvrijheid. Nadat in de Tweede Kamer vragen werden gesteld over het rapport Vrijheid van Godsdienst Wereldwijd 2023 van Kerk in Nood (ACN), gaf de Nederlandse demissionaire minister van Buitenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, op 28 november 2023 wel aan de zorgen in het rapport over verslechtering van de vrijheid van godsdienst te delen.