fbpx

Meer aanvallen op gelovigen in OVSE-gebied

maandag, 07 december 2020
Nieuws

In een toespraak op 3 december tot de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei aartsbisschop Paul Richard Gallagher dat “de Heilige Stoel zijn ernstige bezorgdheid wil uiten over het toenemende aantal terroristische aanvallen, haatmisdaden en andere uitingen van onverdraagzaamheid die gericht zijn tegen personen, gebedshuizen, begraafplaatsen en religieuze plaatsen in het OVSE-gebied en daarbuiten.”

“Het feit dat veel van deze gewelddaden tegen gelovigen zijn gepleegd wanneer zij zich verzamelen om in hun gebedshuizen te bidden, maakt deze bijzonder gruwelijk. Toevluchtsoorden van vrede en sereniteit worden al snel executiekamers, wanneer weerloze kinderen, vrouwen en mannen het leven verliezen omdat zij zich verzamelen om hun godsdienst te beoefenen”, aldus Gallagher namens de Heilige Stoel. De secretaris van het Vaticaan voor de betrekkingen met andere staten maakte de opmerkingen tijdens een virtuele vergadering van de OVSE in de Albanese hoofdstad Tirana.

De OVSE, die 57 deelnemende staten in Noord-Amerika, Europa en Centraal-Azië telt, beschrijft zichzelf als ‘s werelds grootste regionale veiligheidsorganisatie. De organisatie publiceerde vorige maand gegevens over meer dan 500 haatmisdaden tegen christenen in Europa in 2019. Incidenten betroffen onder meer aanvallen op katholieke priesters, brandstichtingen op katholieke kerken, de vernieling van beelden van de Maagd Maria, vandalisme in een zwangerschapsadviescentrum en de diefstal van gewijde eucharistische hosties uit tabernakels. Gallagher zei dat de OVSE “terecht trots kan zijn op het feit dat zij een van de eerste internationale overheidsinstanties is die alarm heeft geslagen over onverdraagzaamheid en discriminatie van Christenen.”

De aartsbisschop sprak enkele weken nadat een Tunesische man drie mensen had doodgestoken in de basiliek van Notre-Dame de Nice in Frankrijk. Getuigen zeggen dat hij gedurende de hele aanval “Allahu Akbar” (God is de grootste) schreeuwde. Gallagher: “Het is nog betreurenswaardiger dat sommige van deze afschuwelijke aanvallen worden gepleegd ‘in de naam van de religie. Ik wil benadrukken dat geweld niet voortkomt uit religie, maar uit de valse interpretatie ervan of uit de omzetting ervan in ideologie. Geweld, vervolging en moord in naam van God is geen religie, maar radicalisme, dat met alle legitieme middelen bestreden moet worden.”

Gallagher stelde dat de inzet voor de verdediging van de vrijheid van gedachte, geweten, religie of geloof concreet zou moeten leiden tot de bescherming van gebedsplaatsen. “De deelnemende staten van de OVSE hebben daarom de gemeenschappelijke plicht om gemeenschappen te verdedigen tegen aanvallen. Om de menselijke waardigheid op een integrale manier te bevorderen, moet de OVSE intolerantie en discriminatie tegen christenen, joden, moslims en leden van andere religies effectief aanpakken, zonder vooroordelen of hiërarchische selectiviteit, en zo haatdelicten en veiligheidsbehoeften van alle religieuze gemeenschappen aanpakken.”

Bron: KNA