fbpx

Maronitische patriarch: “Libanese leiders moeten aftreden”

dinsdag, 11 augustus 2020
Nieuws
De maronitische katholieke patriarch van Libanon, Bechara Boutros Rai, riep zondag op tot het aftreden van de hele Libanese regering, na de verwoestende explosie in Beiroet vorige week. Op maandagmiddag kondigde de premier het aftreden van de regering aan.
ACN-20150807-28733

“De boze protestbewegingen die we gisteren hebben gezien, bevestigen het ongeduld van het onderdrukte en vernederde Libanese volk en wijzen op de vastberadenheid om ten goede te veranderen”, zei kardinaal Bechara Boutros Rai in zijn homilie op 9 augustus. “Het ontslag van een plaatsvervanger van hier en een minister van daar is niet voldoende. Uit begrip voor de gevoelens van de Libanezen en aangezien zij niet meer in staat is het land vooruit te helpen, moet de regering het ontslag van de hele regering aanbieden en vervroegde parlementsverkiezingen houden”, aldus de Libanese kardinaal.

Ook riep hij op tot een internationaal onderzoek naar de explosie in de haven van Beiroet. “Het Libanese volk heeft het recht te weten waarom er zes jaar lang enorme hoeveelheden explosieve materialen op een gevaarlijke plaats in de hoofdstad zijn bewaard. Het is noodzakelijk om de betrokkenen verantwoordelijk te stellen voor dit bloedbad en deze catastrofe.”

Neutraliteit
In de weken voor de explosie had kardinaal Rai zich al uitgesproken over de politieke en economische crisis in Libanon, waarbij hij aandrong op het belang van het behoud van de neutraliteit van het land in de regionale rivaliteit voor een vreedzame toekomst in het Midden-Oosten.

Hij onderstreepte dit nogmaals op zondag en verklaarde dat de ramp in Beiroet en de dagen van protesten die daarop volgden, gedurfde beslissingen voor een democratische staat vereisen. De patriarch is er vast van overtuigd dat Libanon als staat zal herrijzen indien het meer neutraal kan opereren in de regio. “Deze ‘neutraliteit’ moet stabiliteit bieden, het welzijn van alle Libanezen veiligstellen en de eenheid van de Libanese familie herstellen, met al haar componenten en de schoonheid van haar diversiteit.”

Hij sprak ook zijn dank uit aan alle landen die zich na de explosie hebben gehaast om hulp te bieden en bedankte Paus Franciscus voor zijn gebeden en woorden in naam van het Libanese volk. Kardinaal Rai zegt in zijn preek dat hij het Goddelijk Misoffer aanbiedt voor de onschuldige slachtoffers en hun families, de gewonden, de vermisten en al degenen die huizen, bedrijven, scholen en gebedshuizen hebben verloren.

Regering treedt af
De minister-president van Libanon, Hassan Diab, heeft maandag het ontslag van zijn kabinet aangekondigd. Ook zelf zal hij het veld ruimen. “Ik verklaar vandaag het aftreden van deze regering. Moge God Libanon beschermen”, herhaalde Diab  tot drie keer toe. Het wegsturen van de regering was een van de eisen van de demonstranten die al dagen aan het protesteren zijn in Beiroet. Diab zei tijdens een persconferentie dat de explosie in Beiroet het gevolg was van wijdverspreide corruptie in het land. Hij zei ook dat hij achter de demonstranten staat die eisen dat de schuldigen aan de verwoestende explosie berecht zullen worden.

De Libanese president Michel Aoun heeft het ontslag van het kabinet maandag aanvaard. Hij heeft aan de ministers gevraagd om demissionair te blijven zitten tot een nieuw kabinet kan worden gevormd.