Met de goedkeuring van een grondwetswijziging staat president Xi Jinping nu niets meer in de weg om levenslang aan de macht te blijven. Zondag stemde een overgrote meerderheid van het Chinese Volkscongres voor aanpassing van de wet die dit juist verhinderde. Tot nu toe mocht een Chinese president maximaal twee termijnen van vijf jaar aanblijven, Xi kan nu voor onbepaalde tijd president blijven.
Geen optimisme
Voor Chinese christenen is dit geen reden voor optimisme. Onder Xi, die sinds 2013 aan de macht is, staan gelovigen steeds meer onder druk. Mensenrechtenactivisten maken zich zorgen over de toekomst van vrijheid van godsdienst in het land. “Onder president Xi is de godsdienstvrijheid in het land er over het algemeen slechter op geworden”, bevestigt Benedict Rogers van Christian Solidarity Worldwide, een mensenrechtenorganisatie die onder meer opkomt voor vrijheid van godsdienst. “De neerwaartse trend past in een breder patroon van het afbrokkelen van mensenrechten onder Xi”, zegt Rogers, dat samengaat met “een kleinere ruimte voor de burgermaatschappij en de invoering van wetgeving die in naam van nationale veiligheid, maatschappelijke en politieke rechten inperkt”.
Nationale campagne
Een week voordat het Volkscongres plaatsvond, haalden lokale overheidsfunctionarissen kruisen, standbeelden en klokken weg uit een katholieke kerk in Yining City. In december vorig jaar trof een andere katholieke kerk een erger lot. Persbureau AsiaNews berichtte toen dat een beeldbepalende kerk in de provincie Shanxi met de grond gelijk was gemaakt. Volgens deskundigen maakt het verwijderen van kruisen en het slopen van kerken deel uit van een nationale campagne die in 2013 werd ingezet, het jaar dat Xi aan de macht kwam. “Medio 2016 waren kruizen verwijderd van de torens van minstens vijftienhonderd kerken, en waren al twintig kerken gesloopt”, vertelt Sarah Cook. Ze publiceerde in 2017 namens mensenrechtenorganisatie Freedom House het rapport Het gevecht om de Chinese geest: religieuze opleving, repressie en verzet onder Xi Jinping.
Cruciale keuze
In de conclusie van haar onderzoek stelt Cook dat de toekomst voor gelovigen in China bepaald niet rooskleurig is. “Xi en zijn collega’s hebben te maken met een cruciale keuze: zullen zij hun fouten erkennen en religieuze controle verminderen, of gaan zij door met de repressie?”
Bron: Katholiek Nieuwsblad/CNA