fbpx

Lord Patten kritisch over Chinabeleid Vaticaan

dinsdag, 03 maart 2020
Nieuws
Lord Patten heeft waardering voor Vaticaanse verantwoordelijken die toenadering zoeken met China, alleen is dit volgens hem niet het geschikte moment.

Chris Patten, de laatste Britse gouverneur van Hongkong die later zijn sporen verdiende bij de hervorming van de Britse openbare omroep BBC en de media van het Vaticaan, formuleert zijn bedenkingen bij de Chinapolitiek van de Heilige Stoel en het streven naar toenadering met de Chinese president Xi Jingping. In een interview met het Britse weekblad The Tablet zegt hij elke poging om de godsdienstvrijheid in China te bevorderen te verwelkomen. Maar tegelijk is het volgens hem duidelijk dat de Chinese machthebbers de mensenrechten almaar meer beperken.

Patten noemt het bizar dat de Heilige Stoel juist op zo’n moment een akkoord probeert te sluiten met China. Hij wijst erop dat de nieuwe verantwoordelijke van het bewind voor de relaties met Hongkong en Macau zijn sporen heeft verdient met het neerhalen van kruisen van (ook erkende) kerken. Tussen 2013 en 2017, toen Xia Baolong secretaris was van de Communistische Partij, werden 1.200 kruisen verwijderd en tientallen kerken afgebroken. Hoe is het mogelijk om toenadering te zoeken met een bewind dat meer dan een miljoen Oeigoerse moslims opsluit in Xinjiang?

Bron: The Tablet/Kerknet