Lokale inwoners stoppen bouw van kerk Java

maandag, 12 augustus 2019
Nieuws
De bouw van een kerk in Semarang, Indonesië, is gestopt door lokale inwoners die beweren dat er geen geldige vergunning voor is afgegeven.
20190812-Semarang-bouw-baptistenkerk-stopgezet

Op 1 augustus kwam een groep inwoners van de plaats Tlogosari naar de kerk van de Indonesische baptistengemeente om de bouw te stoppen. De video waarin zij het hekwerk van de kerk op slot deden, werd breed verspreid op sociale media. Op 5 augustus vond er een bemiddeling plaats tussen de kerk en inwoners, waarbij ook de overheid, politieagenten en andere religieuze groepen aanwezig waren.

Inwoners stelden dat er geen kerk in hun buurt zou mogen komen omdat de bouwvergunning in 1998 werd afgegeven, waardoor sommige van de huidige inwoners geen inspraak hadden. Dominee Wahyudi, bestuurder van de Indonesische Baptistenkerk, benadrukte echter dat het proces is uitgevoerd volgens de procedures van de staat, zoals blijkt uit de uitgifte van de vergunning. “De bouw van de kerk was officieel goedgekeurd en legaal. Er is een beslissing van de burgemeester die de bouwvergunning aan deze kerk verleend’, verklaarde hij tegenover lokale media.

Aangezien er na de bemiddeling geen consensus was bereikt, komen de partijen binnenkort onder leiding van de burgemeester van Semarang nogmaals bij elkaar. Die heeft de bouw stopgezet ‘tot de geldigheid van de vergunning is gecontroleerd.’

In Indonesië is de bouw van kerken de afgelopen jaren vaker stopgezet door protesten van inwoners. Vaak zijn zij daartoe opgeroepen door conservatief islamitische of extremistische organisaties.

Bron: ICC