“Kerk in Nood is verheugd over de aankondiging en verwelkomt deze zonder voorbehoud. De Heilige Vader laat hiermee zien hoezeer hij begaan is met het lot van de bevolking van Libanon. Libanon is de spil en de hoeksteen van het Christendom in het Midden-Oosten en heeft onze solidariteit en gebeden meer dan ooit nodig.
Kerk in Nood staat al tientallen jaren aan de zijde van de Christenen in het land, die vandaag de dag ongeveer een derde van de totale bevolking uitmaken. Dit betekent dat Libanon een van de grootste christelijke gemeenschappen van het hele Midden-Oosten herbergt en tegelijkertijd een symbool is van vreedzame coëxistentie tussen de religies. Libanon is, zoals paus Johannes Paulus II zo treffend zei, meer dan een land – Libanon is een boodschap.
De toekomst van het Christendom in de regio, die de bakermat van ons geloof was, is de laatste jaren echter steeds somberder geworden. De uittocht van Christenen uit Libanon en de aangrenzende landen in het Midden-Oosten gaat onverminderd door. Via onze projectpartners kunnen wij deze situatie van dichtbij meemaken. Politieke instabiliteit, corruptie en economische crisis verscheuren Libanon. En de explosie in de haven van Beiroet afgelopen augustus heeft de bestaande humanitaire catastrofe voor velen gewoonweg ondraaglijk gemaakt.
Het ondersteunen en versterken van de Christenen in Libanon in deze desolate situatie is de afgelopen maanden een centraal aandachtspunt van ACN geweest. Zo proberen wij het voor hen mogelijk te maken om in hun eigen land te blijven en zo hun cruciale missie als drijvende kracht voor dialoog en vrede te vervullen.
Helaas moeten wij constateren dat Libanon de laatste maanden grotendeels uit de aandacht van de wereld is verdwenen, terwijl het lijden van de bevolking doorgaat. Na de coronapandemie en de aanhoudende economische moeilijkheden wordt zelfs gevreesd voor een hongersnood. Daarom is het initiatief van paus Franciscus een gebaar dat Kerk in Nood zeer na aan het hart ligt. Wij roepen alle Christenen op om te bidden dat dit initiatief vrucht mag dragen.
De samenwerking tussen de verschillende christelijke kerken in Libanon is een factor van doorslaggevend belang. Dit zijn de plaatsen waartoe de noodlijdende bevolking, evenals de vele vluchtelingen uit Syrië en Irak die daar veiligheid zoeken zich wenden. Het is voor hun overleven van vitaal belang dat de christelijke kerken in Libanon met één stem spreken en intensief blijven samenwerken.
Om deze crisis te boven te komen, zal Libanon de gebeden van ons allen nodig hebben, evenals de charitatieve steun en de bemiddelende rol van de Kerken. Dit heeft ook paus Franciscus benadrukt in zijn oproep, waarbij wij ons van ganser harte aansluiten: we mogen onze broeders en zusters in Libanon gewoonweg niet vergeten.”
Kerk in Nood steunt momenteel zo’n 50 projecten in Libanon. In het jaar 2020 droegen donateurs voor bijna 4 miljoen euro bij, voornamelijk aan de wederopbouw in de christelijke wijk van Beiroet na de verwoestende explosie van augustus 2020. Ook de ondersteuning van het werk van priesters en religieuzen en het werk van de Kerk bij het opvangen en ondersteunen van de vluchtelingen uit Syrië, die hun toevlucht hebben gezocht in Libanon, is op genereuze wijze gesteund.