fbpx

Leven van gearresteerde Eritrese bisschop in gevaar

dinsdag, 29 november 2022
Nieuws
Koenigstein, 94 October 2012Rev. Bishop Hagos Fikremariam Tsali

Internationaal is er toenemende verontwaardiging en protest tegen de arrestatie van de Eritrese bisschop Fikremariam Hagos Tsalim, de 52-jarige prelaat van Segheneity dat de bakermat vormt van het christendom in het land. De bisschop werd op 15 oktober aangehouden bij zijn aankomst op de luchthaven en daarna wellicht opgesloten in een gevangenis in de nabijheid van de hoofdstad van Eritrea. Dat gebeurde nadat hij kritiek had geformuleerd op de inzet van Eritrese militairen in het conflict in Tigray, de noordelijk regio van buurland Ethiopië. Officieel is er geen enkele reden opgegeven voor zijn aanhouding.

Volgens het weekblad Crux zijn er ernstige aanwijzingen dat de bisschop samen met twee priesters opgesloten zit in de beruchte Adi Abeito-gevangenis aan de rand van de hoofdstad Asmara. Zoals in Eritrea wel vaker gebruikelijk is zitten ze gevangen zonder aanklacht en zonder recht op een advocaat en bezoek. Zij kunnen ook niet tegen hun arrestatie in beroep gaan. In dezelfde gevangenis overleed eerder dit jaar ook al de 94-jarige orthodoxe patriarch Abune Antonios van de Eritrese Thewedo-Kerk nadat hij er 16 jaar in eenzame opsluiting had opgesloten gezeten. Net als bisschop Tsalim werd Antonios als staatsvijand beschouwd vanwege zijn kritiek op het regime van de Eritrese president Isaias Afwerki, die aan de macht is sinds Eritrea in 1991 onafhankelijk werd van Ethiopië.

De Eritrese overheid gaf in 2019 het bevel voor de sluiting van de katholieke ziekenhuizen en later ook de scholen. Sinds de oproep van de Eritrese bisschoppen om de mensenrechten en de godsdienstvrijheid te respecteren, worden ook de katholieke geestelijken niet gespaard, terwijl de Eritrese orthodoxe Kerk al lang daarvoor werd vervolgd.

Daarmee heeft het land zichzelf een prominente plaats veroverd in de lijst van landen waar de godsdienstvrijheid het sterkst met voeten wordt getreden. Erger nog zijn de omstandigheden waarin velen van hen in de Eritrese woestijn worden opgesloten: niet zelden in afgedankte zeecontainers van 12 bij 2,3 meter, die zo vol zitten dat er geen ruimte is om te gaan liggen en nauwelijks genoeg om te zitten. Het metaal verergert de woestijntemperaturen, wat betekent dat het ‘s nachts ijskoud is en overdag verstikkend heet.

Bron: Crux, Kerknet