fbpx

Leider Sri Lanka beveelt actie na Paasaanslagen

vrijdag, 05 februari 2021
Nieuws
President Rajapaksa van Sri Lanka zei gisteren dat hij het eindrapport heeft ontvangen van een onderzoekscommissie die de bomaanslagen van Paaszondag 2019 onderzoekt. Hij zwoer dat hij niet zal toestaan dat iemand die verantwoordelijk is voor de dood van meer dan 260 mensen aan gerechtigheid ontsnapt.
SRI_LANKA_-_0422_-_Bombe_a_Pasqua_UPDATE_vittime_e_arresti_1

De president maakte niet bekend wat er in het rapport staat en zei alleen dat hij al instructies had gegeven om de aanbevelingen uit te voeren. “Wij zullen niet toestaan dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het bedenken en mogelijk maken van deze tragedie, aan berechting ontsnappen. We zullen nooit meer toestaan dat extremisme de kop opsteekt in dit land”, zei hij in zijn toespraak ter gelegenheid van de 73e Onafhankelijkheidsdag van het land.

Twee lokale moslimgroepen die trouw hadden gezworen aan Islamitische Staat, zijn beschuldigd van de gecoördineerde zelfmoordaanslagen op zes plaatsen op 21 april 2019. Meer dan 260 mensen, de meesten van hen gelovigen die tijdens paasdiensten in drie kerken aanwezig waren en buitenlandse en lokale vakantiegangers die in drie hotels zaten te ontbijten, kwamen om het leven.

Politieke onenigheid tussen de toenmalige president en de premier maakte dat waarschuwingen van buitenlandse inlichtingendiensten niet werden opgevolgd. Zowel voormalig president Maithripala Sirisena als voormalig premier Ranil Wickremesinghe werden voor de commissie gedaagd.

De aanslagen, op 10 jaar na het einde van een etnische burgeroorlog, stelden Rajapaksa in staat om later dat jaar de presidentsverkiezingen te winnen met als verkiezingsmotto de nationale veiligheid en bescherming van de belangen van de in meerderheid boeddhistische Singalezen van het land. Etnische en religieuze minderheden willen gerechtigheid voor mensen die tijdens de burgeroorlog zijn gedood en verdwenen. Ook eisen ze de vrijlating van personen die zonder proces worden vastgehouden op verdenking van terrorisme. Zij beschuldigden de regering ook van pogingen om de demografische samenstelling van het noorden en oosten van Sri Lanka, dat de minderheden als hun traditionele thuisland beschouwen, te veranderen door de Singalese bevolking daar te vestigen.

Woensdag verwierp Sri Lanka een rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Michelle Bachelet, die opriep tot “internationale actie om gerechtigheid te garanderen voor internationale misdaden” die tijdens de burgeroorlog zouden zijn begaan. De kritiek dat een echt proces niet mogelijk is in Sri Lanka, werd door de president als een verraderlijk complot weggezet.

Bron: Crux