fbpx

Kritische journalist riskeert cel, moordenaars niet vervolgd

maandag, 22 augustus 2022
Nieuws
De Nigeriaanse journalist Luka Binniyat riskeert gevangenisstraf voor cyberstalking. Conservatieve critici denken echter dat dit een excuus is. Volgens de website Aciafrica wordt de katholieke journalist vervolgd omdat hij het officiële narratief van de regering in twijfel trekt over de christenvervolging in het land.
20220822 Nigeria - Luka Binniyat

Op 28 september 2021 werden in het Zuid-Nigeriaans dorp Madamai 38 ongewapende christenen vermoord Drie dagen later zouden in een nabijgelegen dorp nog eens vier christenen omgekomen zijn. De katholieke journalist Binniyat spreekt in een artikel in een lokale krant van een massamoord op ongewapende christenen. De Nigeriaanse autoriteiten accepteren deze lezing niet. Het zou gaan om een ‘botsing’ tussen dorpelingen en herders.

Binniyat is aangeklaagd vanwege een artikel in de Epoch Times, een internationale krant. Daarin schrijft hij hoe een hoge functionaris van de deelstaat Kaduna, Samuel Aruwan, een slachtpartij onder ongewapende christenen had afgedaan als een “botsing” tussen dorpelingen en herders. Ook citeert hij de Nigeriaanse senator senator Danjuma Laah, die het niet eens was met Aruwans oordeel dat het bloedbad een “botsing” was tussen dorpelingen en herders. “De regering van de staat Kaduna gebruikt Samuel Aruwan, een christen, om verwarring te zaaien over de genocide in het christelijke zuiden van Kaduna.”

Robert Destro, een Amerikaanse professor, neemt het voor Binniyat op. Volgens hem willen de Nigeriaanse autoriteiten de journalist het zwijgen opleggen omdat hij aandacht vraagt voor de christenvervolging in Nigeria door moslims. “Als de regering een officieel narratief over een bepaalde gebeurtenis promoot en een journalist prikt gaten in dat verhaal, dan loop je in een land als Nigeria gevaar om te worden gearresteerd, zegt hij. De moslims die christenen hebben aangevallen en vermoord worden niet vervolgd, maar de katholieke Luka Binniyat die kritische artikelen schrijft wel”, aldus Destro. Binniyat moet op 6 september voor de rechter verschijnen.

Bron: Aciafrica, foto Nigeria Report