Kolonisten vallen christelijk restaurant aan in Jeruzalem

maandag, 30 januari 2023
Nieuws
Na een aanval door Israëlische kolonisten op een Armeens restaurant in de christelijke wijk van Jeruzalem op donderdag, hebben christelijke leiders in het Heilige Land het geweld veroordeeld, aangedrongen op een betere bescherming van minderheidsgroepen en gewaarschuwd voor “radicale agressie” door krachten die vastbesloten zijn de stad een uitsluitend “joods karakter” op te leggen.

Op camerabeelden is te zien hoe de groep spandoeken draagt en met geweld stoelen gooit in de richting van het restaurant en de mensen die er zitten. De Israëlische politie, die pas een uur na een oproep arriveerde, joeg de menigte weg maar verrichtte naar verluidt geen arrestaties. De kolonisten vervloekten naar verluidt de islamitische profeet Mohammed en riepen ‘Dood aan de Arabieren’ in de buurt van het Bab Al-Amoud plein in het gebied, waarbij ze Palestijnse jongeren lastig vielen.

Aanval op synagoge
Bij een andere daad van geweld in Jeruzalem werden ten minste zeven mensen gedood en drie gewond toen een schutter vrijdagavond het vuur opende op een synagoge in Oost-Jeruzalem. Joodse gelovigen hadden zich verzameld voor gebeden aan het begin van hun sabbatvieringen in een synagoge in de wijk Neve Yaakov en vertrokken toen de schutter begon te schieten.  De politie, die de aanvaller doodschoot, beschreef hem als een “terrorist” en zei dat het incident een van de ergste aanvallen van de afgelopen jaren was.

Eerder al toename aanvallen
Al in december waarschuwden de patriarchen en hoofden van kerken in Jeruzalem in hun jaarlijkse Kerstboodschap dat Christenen in het Heilige Land, die meestal van Arabische afkomst zijn, “in toenemende mate geconfronteerd worden met aanvallen op hun vrije uitoefening van hun godsdienst”. De toename van het aantal aanvallen op mensen, begraafplaatsen en gebedsplaatsen heeft volgens hen geleid tot een “ontmoedigende sfeer” die heeft geleid tot “een gebrek aan hoop, met name onder onze christelijke jongeren, die zich steeds vaker niet welkom voelen in het land waar hun voorouders al sinds Pinksteren wonen.”

“Jeruzalem voor alle gelovigen”
In hun verklaring, gepubliceerd vóór de aanval op de synagoge van vrijdag, veroordeelden de katholieke ordinarissen van het Heilige Land de aanval van donderdag in de straat die leidt naar het Heilig Graf, de heiligste christelijke plaats ter wereld, en in de christelijke wijk waar veel kloosters en kerken staan. Ook riepen ze autoriteiten op vrede te brengen zodat Jeruzalem “het thuisland moet blijven van gelovigen van alle geloven en niet gegijzeld mag worden door radicale groeperingen.”

Bronnen: Crux, Vatican News