De vermeende aanklacht van de Hindoenationalisten luidt dat Christenen in het geheim stammen bekeren door middel van manipulatie. Door de lastercampagne tegen Christenen is een plotselinge piek opgetreden in het antichristelijke geweld in stamgebieden. "Dit is geen op zichzelf staande campagne, noch een plotselinge, en zeker niet een recente. De Rashtriya Swayam Sevaksangh (RSS) heeft dit als agenda voor een groot deel van zijn 96 jarig bestaan," aldus John Dayal, journalist, tegenwoordig katholiek activist en woordvoerder voor de All India Catholic Union in een interview met Kerk in Nood. "De RSS staat bekend als ideologisch bolwerk van het hindoeïstische nationalisme en de leidende kracht achter de heersende BJP (Indiase Volkspartij) die sinds 1998 in het middelpunt van de Indiase politiek staat. Ze zijn er bijna in geslaagd om de Adivasi (tribale) gemeenschap in de bosgebieden van Jharkhand, Orissa, Chhattisgarh en Madhya Pradesh te polariseren."
Valse beschuldigingen
Dayal merkte eerder al op dat de RSS hun campagnes aankondigden via de nieuwszenders. Volgens de journalist kan de beschuldiging niet kloppen omdat het percentage Christenen onder deze stammenleden juist is gedaald: "De VHP en RSS zouden de beschuldigingen moeten onderbouwen met gegevens en statistieken. In 1950 waren christenen 3 procent van de bevolking, in 1971 2,6 procent en in 2011 2,3 procent in de volkstelling. Dit legt de holte van de beschuldigingen bloot." Ook aartsbisschop Henry Thakur van Raipur, de hoofdstad van Chhattisgarh, maakt zich zorgen over de toename. "Ik keek net naar een intimiderende video met enkele Hindoes die zeiden: 'We zullen alles doen voor onze religie.' De autoriteiten moeten de rechtsstaat handhaven en ervoor zorgen dat daders hier niet mee wegkomen. Vroeger hadden we sporadisch aanvallen, nu regelmatig. Ze zijn georganiseerd en gecoördineerd."
Werkwijze
"De verwijzing naar tribale gebieden in hun campagne-uitspraak toont de politieke agenda die erachter zit," bevestigt Arun Pannalal, die pleit voor de gehavende christenen in de staat Chhattisgarh in Centraal-India, onder de vlag van het Chattisgarh Christian Forum. Omdat de BJP tijdens de verkiezingen in 2019 de controle heeft verloren over de deelstaten Chhattisgarh en Jharkhand, zijn de Hindoestaanse nationalisten volgens hem reeds begonnen met hun campagne . "Hier zijn goed geoliede machines aan het werk. Enkele dagen voor een aanval op Christenen verschijnen er al krantenberichten over bekeringen, gevolgd door debatten op tv-zenders waarvoor geen Christenen worden uitgenodigd om zich te verdedigen. Ook de sociale media worden gebruikt. Er worden haatzaaiende toespraken gehouden em bijeenkomsten tegen bekeringen georganiseerd. Als de sfeer van haat rijp is, dan vindt de aanval plaats", aldus Pannal. "Er worden regelmatig dorpsbijeenkomsten gehouden waar gif tegen christenen wordt verspreid. Deze samenkomsten in de diepe jungle worden bijgewoond door 2.000 tot 5.000 stamleden. Ze krijgen gratis voedsel en worden geïndoctrineerd. Dat verklaart waarom er incidenten worden gemeld van Christenen die uit Chhattisgarh zijn verbannen."
Animistische cultuur
"We twijfelen er niet aan dat ze het onderwerp van bekering gebruiken als een "boeman", het is al lange tijd een instrument van Hindoe-nationalisten," aldus een lokale priester uit Ranchi die anoniem wil blijven aan Kerk in Nood. "Zij proberen de stammen mee te krijgen en zeggen dat ze Hindoeïstisch zijn. Historici zeggen dat de tribale (animistische) cultuur veel ouder is dan de Hindoeïstische cultuur. Maar zij proberen hun grip op de stamleden te verspreiden door hen als Hindoes te brandmerken en hen tegen de Christenen te keren," zei de katholieke priester.
Hij voegde eraan toe: "De Kerk heeft geen systeem om met deze schurken om te gaan. Het staatsapparaat, van de politie tot de rechterlijke macht, moet effectief ingrijpen om de Christenen te beschermen."