Kerken Chili geplunderd en in brand

vrijdag, 15 november 2019
Nieuws
De afgelopen dagen zijn bij grootschalige protesten en stakingen in Chili diverse kerken geplunderd en in brand gestoken.
ACN-20191111-93878

De protesten werden recent aangewakkerd door studenten die protesteerden tegen een inmiddels opgeschorte stijging van de prijs van metrokaartjes in Santiago. Al langer zijn er protesten tegen de inkomensongelijkheid en economische recensie in het land geleid, die hebben geleid tot demonstraties tegen het bestuur van president Sebastián Piñera. Waarom de demonstranten het gemunt hebben op kerken is onduidelijk.

Op zondag 10 november forceerden enkele tientallen demonstranten de deuren van de kerk Mary Help of Christians in Talca, waar ze religieuze afbeeldingen vernietigden, de kerkbanken de straat op brachten en deze in brand staken. Op dezelfde dag viel een menigte tijdens een demonstratie de parochie Santa María de los Ángeles aan in Reñaca, waar een gerenommeerde kluizenarij van de heilige Expedito is gevestigd. De aanvallers vernietigden de beelden van de H. Expedito en de H. Teresa van de Andes. Ook sloopten ze kerkramen en ontsierden ze de kerk met graffiti.

De vrijdag ervoor werd de kerk van Maria Hemelvaart aangevallen. Na de eerste verontwaardiging over de heiligschennis van de parochiekerk in de Chileense hoofdstad Santiago, verzamelde pater Pedro Narbona zich zondag met zijn gelovigen om samen te bidden en de kerk schoon te maken. In een poging de katholieke gelovigen te troosten, van wie velen hun tranen niet konden bedwingen, herinnerde hij hen eraan dat de kerk niet zozeer is opgebouwd uit fysieke materialen. “Wij zijn de levende stenen, ieder van ons. En dit is de fundamentele waarheid.” Tegelijkertijd riep hij alle aanwezigen op niet in de cyclus van haat te vervallen “die de zielen alleen kan vergiftigen.”

“We maken ons grote zorgen en zijn niet gelukkig met de wending die de protesten de afgelopen dagen hebben genomen, zelfs met gevolgen voor de kerk. We zijn weer getuige geweest van een daad van ontheiliging tegen een katholieke parochie”, aldus Maria Covarrubias, voorzitter van Kerk in Nood in Chili. "Wij vragen uw gebeden in deze moeilijke tijd voor onze kerkelijke assistent en zijn parochianen, voor vrede in ons land en dat God de harten van hen die deze betreurenswaardige daden hebben begaan, mag bekeren."