fbpx

Kerkelijk verzet tegen zandwinningsproject in Mozambique

dinsdag, 16 augustus 2022
Nieuws
Kerkleiders en de Laudato Si’-beweging sluiten zich aan bij het protest tegen het grootschalige zandwinningsproject aan de kust van Mozambique.
ACN-20210414-111951 Mozambique

Volgens de plannen zal de zandwinning in de districten Jangamo en Inharrime van de provincie Inhambane in december van start gaan. In een reactie waarschuwen de bisschoppen van de Zuidelijke Afrikaanse regio ervoor dat de streek al van nature erg gevoelig is voor de klimaatverandering. Dit project zal de milieuschade nog meer doen toenemen. Ze wijzen erop dat de zandduinen, die nu dreigen te verdwijnen, in het verleden hun deugdelijkheid hebben bewezen bij het voorkomen van overstromingen.

“Katholieken, de Laudato Si’-beweging en milieuactivisten kunnen niet anders dan stelling te nemen tegen de vernietiging van de kustlijn van Mozambique”, zegt Johan Viljoen, de directeur van het Denis Hurley Vredesinstituut (DHPI) van de Zuid-Afrikaanse Bisschoppenconferentie. “Net als de milieuactivisten zich ernstige zorgen maken over het redden van het Amazonewoud, moeten ook wij bezorgd zijn voor het redden van de Mozambikaanse kust. Te meer omdat dit land erg gevoelig is voor de klimaatverandering. Tot voor enkele decennia kregen we hier om de 3 of 4 jaar af te rekenen met een cycloon. Vandaag zijn er dat 3 tot 4 per jaar.”

Volgens Viljoen zorgen de groene zandduinen langs de kust er nu nog voor dat de provincie Inhambane niet telkens opnieuw wordt overstroomd bij noodweer. “Als deze zandduinen verdwenen zijn, dreigen hele gebieden het grootste gedeelte van het jaar onder water te staan. Binnen vijf jaar dreigt deze streek veranderd te worden in een industriële woestenij. En als er niets gebeurt om dit te stoppen, kunnen wij alleen onszelf daarvan de schuld geven.”

Bronnen: ACI Africa, Kerknet