fbpx

“Kerk verboden voor minderjarigen”

dinsdag, 17 april 2018
Nieuws
In een memo aan kerken heeft de Chinese staat Henan een verbod opgelegd op godsdienstonderwijs voor minderjarigen. Priesters die het niet volgen, worden ontslagen.

Een memo van de Patriottische organisatie en de commissie voor Kerkaangelegenheden van de Chinese staat Henan van 8 april verbiedt jongeren onder de 18 jaar om de Mis bij te wonen. Ook is het priesters verboden om activiteiten met jongeren te organiseren zoals conferenties, zomer- of winterkampen.

De memo – volgens de staat een toepassing van de nieuwe landelijke voorschriften voor religie – geldt voor zowel de officiële als niet-officiële geloofsgemeenschappen en is uitgegeven in alle steden, dorpen en scholen in de staat Henan. Volgens AsiaNews geldt de richtlijn ook in de Chinese staat Xinjiang. Katholieken vrezen dat het vroeg of laat in het hele land zal worden toegepast.

Zij vergelijken de situatie met die tijdens de Culturele Revolutie. "Ze zagen de poten weg onder de groei van de christelijke gemeenschap door jonge mensen uit het religieus onderwijs weg te rukken", vertelt een anonieme bron. Een priester uit Anyang stelt dat er iedere zondag agenten bij de ingang van zijn kerk staan ​​om kinderen weg te sturen die de Mis willen bijwonen.

In de afgelopen dagen hebben veel gelovigen kritiek gegeven op de memo op Chinese sociale media. Sommige gelovigen merken met schaamte op dat de voorzitter van de Patriottische Vereniging en de secretaris van de Commissie voor Kerkaangelegenheden in Henan beiden priester zijn. Ze vragen zich af of de twee priesters samenzweren en akkoord gaan met dit verbod of dat ze ‘slechts’ impotente slachtoffers zijn van de buitensporige macht van de Partij.

In een poging om de vorming van jongeren voort te zetten, proberen priesters nu al manieren uit om het verbod in de praktijk te omzeilen: “Zelfs priesters van de officiële kerk zien zich gedwongen om te handelen door onofficiële bijeenkomsten voor te stellen!”, aldus de anonieme bron van AsiaNews.

Bron: AsiaNews