fbpx

Kerk solidair met slachtoffers natuurgeweld Kerala

vrijdag, 24 augustus 2018
Nieuws
Waar de Indiase overheid hulp vanuit het buitenland weigert, heeft de Katholieke Kerk haar kerken, scholen en parochiegebouwen geopend voor de vele daklozen.
ACN-20180108-66339

De katholieke Kerk is solidair met de slachtoffers van de recente overstromingen en aardverschuivingen in de Indiase deelstaat Kerala. Daarbij vielen al meer dan 350 doden, tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen burgers raakten dakloos. 314.000 burgers werden ondergebracht in meer dan 2.100 vluchtelingenkampen verspreid over de deelstaat. Volgens de regering van de Indiase deelstaat is het de op een na grootste watersnood op het subcontinent sinds 1924. Zo’n 18% van de bevolking van Kerala is Christen. 

De Indiase bisschoppen spraken direct na de ramp hun solidariteit uit met de slachtoffers, de gewonden en noodlijdenden. Zij hadden ook veel lof voor de snelle en effectieve hulpverlening van de nationale en lokale overheid. De bisschoppen spreken van een drama van ongekende omvang. Tegelijk kondigden zij aan dat kerken, scholen en parochiegebouwen worden geopend om de daklozen op te vangen. Via de kerkelijke hulporganisaties wordt intussen gemobiliseerd om voedsel, kledij en hulpgoederen te distribueren. Kardinaal Oswald Cardinal Gracias, de voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie, kondigde de oprichting aan van een speciaal fonds voor hulp aan de noodlijdenden.

Paus Franciscus
Paus Franciscus vroeg zondag na het Angelusgebed solidariteit en concrete steun van de internationale gemeenschap. In zijn boodschap betreurde hij het verlies aan mensenlevens, het grote aantal vermisten en ontheemden en de niet te overziene schade aan huizen en gewassen. Ik sta dicht bij de Kerk in Kerala, die in de frontlinie staat om de bevolking verlichting te brengen. Ook wij staan dicht bij de Kerk in Kerala en bidden samen voor allen die zijn omgekomen en voor allen die door deze grote ramp zijn berecht.

Bron: Kerknet/Vaticannews.va