Kerk Nicaragua: “Stop pesterijen en intimidatie”

vrijdag, 13 augustus 2021
Nieuws
In Nicaragua heeft de Kerk geprotesteerd tegen een reeks van bedreigingen en intimiderende maatregelen aan het adres van priesters en bisschoppen. In de aanloop naar nieuwe verkiezingen, is de Kerk daarmee doelwit van aanhangers van het regime van president Ortega.
ACN-20190122-82614 Nicaragua

Het aartsbisdom Managua heeft via zijn Commissie voor Gerechtigheid en Vrede de systematische schending van politieke en grondwettelijke rechten tijdens de verkiezingscampagne voor de stemming in november aan de kaak gesteld.

Golf van vervolgingen
In een verklaring hekelt de commissie de ernstige situatie die het gevolg is van een golf van vervolgingen die het regime van Daniel Ortega de afgelopen maanden heeft ingesteld tegen leden van de oppositie, waaronder verkiesbare kandidaten voor het presidentschap, journalisten en politici. Daarnaast zijn er “bedreigingen tegen de katholieke Kerk, beledigingen aan het adres van haar priesters en bisschoppen, visa- en verblijfsbeperkingen voor buitenlandse priesters, pesterijen tegen parochianen en andere illegale en intimiderende maatregelen”.

Angst en onzekerheid
Op deze manier “zal het Nicaraguaanse volk, dat het recht heeft om verschillende politieke opties te kiezen, worden verhinderd om vrijelijk zijn voorkeur uit te spreken bij de verkiezingen in november. Het verkiezingsproces, dat een feest voor de burgers zou moeten zijn, wordt beleefd met angst en onzekerheid omdat er geen voorwaarden zijn voor democratische verkiezingen”, vervolgt de verklaring. Bovendien “zijn we geraakt door de nieuwe emigratiegolf uit Nicaragua, die vooral jonge mensen treft die gedwongen worden hun vaderland te verlaten vanwege onzekerheid, werkloosheid en onzekerheid over de toekomst van het land”.

Ruim 140 politieke gevangenen
In de afgelopen drie maanden heeft het regime van Daniel Ortega zeven presidentskandidaten gearresteerd. Maatschappelijke organisaties stellen dat het regime van Ortega meer dan 140 politieke gevangenen vasthoudt in verschillende gevangenissen verspreid over het land, waaronder meer dan 30 activisten, politici, intellectuelen, voormalige Sandinistische rebellen, zakenlieden, voormalige diplomaten en journalisten die in de aanloop naar de verkiezingen op 7 november werden gearresteerd.

Bron: Fides