fbpx

Kerk in Nood start tweede fase van hulp aan Oekraïne

maandag, 11 april 2022
Nieuws
Nu de militaire invasie van Oekraïne de 46e dag heeft bereikt, is Kerk in Nood (ACN) begonnen met de tweede fase van haar noodhulppakket aan het land.
ACN-20220411-126868 Magda

Onmiddellijk na het begin van de oorlog kondigde ACN een eerste pakket van 1,3 miljoen euro aan voor de bisdommen, eparchieën en exarchaten in het westen en in het oosten van Oekraïne. Deze middelen zijn reeds verdeeld onder de begunstigden.

In deze tweede fase zal aanzienlijke financiële steun rechtstreeks gaan naar de religieuzen, priesters en seminaristen die onderdak en zorg bieden aan miljoenen ontheemde Oekraïners. Volgens Magda Kaczmarek, projectmanager van Kerk in Nood voor Oekraïne, zullen de fondsen die zijn gereserveerd voor deze tweede fase van steun aan de Oekraïense kerk ook gaan naar de aanschaf van generatoren voor de energievoorziening en voertuigen. “De wereld heeft met vrijgevigheid gereageerd op de benarde situatie van het Oekraïense volk. Veel donaties bereiken de aangrenzende landen, maar er is nu behoefte aan voertuigen om de goederen te vervoeren naar degenen die ze nodig hebben in het land zelf, vaak op locaties die zwaar beschadigd zijn, of nog steeds bedreigd worden”, legt ze uit.

“Kerk in Nood was een van de eerste organisaties die noodhulp toezegde aan Oekraïne, een land waar we al tientallen jaren projecten financieren. Het is belangrijk dat de Oekraïners zich realiseren dat zelfs nu deze oorlog voortduurt, zonder dat het einde in zicht is, hun geloofsgenoten over de hele wereld hen niet vergeten, en dat Kerk in Nood zal blijven zoeken naar manieren om effectief te helpen, ter plaatse, via de lokale Kerk.”

Voor het nieuwe hulppakket is inmiddels een totaal van 687.180 euro goedgekeurd. Om het voor Oekraïense priesters mogelijk te maken in het land te blijven, heeft Kerk in Nood voor een totaal van 579.491 euro aan Misintenties goedgekeurd.