fbpx

Kerk in Nigeria viert vrijlating ontvoerde seminaristen

donderdag, 14 oktober 2021
Nieuws
In Nigeria zijn drie jonge seminaristen uit Kafanchan, die afgelopen maandag werden ontvoerd, vrijgelaten. Zes mensen raakten bij de aanval gewond, maar maken het naar omstandigheden goed. Een docent aan het Christus Koning seminarie vertelde Kerk in Nood (ACN) dat de seminaristen zich niet laten intimideren.  
20211014 Seminarians Kafanchan

De drie priesterstudenten werden meegenomen bij de aanval op maandagavond toen meer dan 130 seminaristen ter plaatse, de rector en het personeel, bijeen waren voor het begin van het nieuwe academische jaar. De ontvoerde seminaristen zijn allen vierdejaars theologiestudenten.

In een bericht aan Kerk in Nood vertelt pater Emmanuel Faweh Kazah, directeur van het Albertine’s Institute en docent aan het seminarie van waaruit de jonge mannen werden ontvoerd, over de vervolging van christenen in Nigeria. “We zijn geslagen, maar we blijven niet bij de pakken neerzitten. We zullen ons niet laten intimideren door dreigementen van mannen en vrouwen uit de onderwereld. Wij zullen moedig de fakkel van het Evangelie tot aan de uiteinden van de aarde dragen, ondanks het spervuur van aanvallen op het christelijk geloof!”

Christenen in Nigeria staan onder zware druk, niet alleen vanwege de terreur van Boko Haram in het noorden. Er is sprake van toenemend geweld waarbij specifiek christenen doelwit zijn. Hoewel het ogenschijnlijk gaat om conflicten tussen etnische Fulani herders, die in meerderheid moslim zijn, en merendeels christelijke boeren over land, is het geweld uitgegroeid tot een regelrechte vervolging. Kerkelijke leiders spreken zelfs van een “langzame genocide.”

Anderzijds heeft de diepe financiële crisis in het land velen tot criminaliteit gedreven, waardoor ontvoeringen voor losgeld aan de orde van de dag zijn. Daarbij is de Kerk specifiek doelwit, ondanks dat de Bisschoppenconferentie duidelijk heeft gesteld dat de Kerk geen losgeld betaalt. Over de daders van de aanval en de ontvoering en hun motieven is nog niets gemeld.