Katholieken Vietnam: gerechtigheid na moord op pater Thanh

dinsdag, 15 februari 2022
Nieuws
Pater Giuse (Jozef) Trần Ngọc Thanh, een Dominicaanse geestelijke, werd op 29 januari vermoord, terwijl hij biecht hoorde. Vietnamese katholieken eisen gerechtigheid en willen weten waarom hij werd vermoord. Zijn graf is een bedevaartsoord geworden.
20220215 Vietnamese pater moord graf

Vietnamese gelovigen zijn nog steeds geschokt door de gewelddadige dood van de jonge priester terwijl hij biecht hoorde. Maandag heeft pater Toma Aquino Nguyễn Trường Tam, provinciaal overste van de Dominicaanse orde, zijn steun betuigd aan de familieleden van de priester en een ontmoeting gehad met de groep advocaten die hen bijstaan. De Dominicanen overwegen, samen met het bisdom Kontum, een adviseur aan te stellen die belast wordt met het opstellen van een brief voor de onderzoekers die belast zijn met de zaak.

“We zullen hem vergeven”
In gesprek met AsiaNews benadrukt pater Toma Aquino dat de orde wil dat het onderzoek naar de moord op de priester volledig transparant is, in de hoop dat “een openbaar proces spoedig van start zal gaan.” Tegelijkertijd wil hij dat gerechtigheid en de Vietnamese wet in een ‘katholieke geest’ worden gehandhaafd: “Wij willen geen wraak of het bloed van een ander, noch materiële compensatie. We willen alleen de redenen kennen die de moordenaar ertoe hebben gebracht een mes te nemen; het doel is verder geweld te voorkomen. We zullen hem allemaal vergeven.”

Herinnerend aan de “vriendelijke, nederige, ijverige, heilig en geëngageerde geest” van de vermoorde priester, zei de Dominicaanse pater dat ze veel condoleance- en nabijheidsboodschappen van andere religieuze ordes hebben ontvangen. Naar zijn mening is bij pater Thanh’s dood sprake van het martelaarschap.

Graf bedevaartsoord
Sinds de begrafenis van paster Thanh is zijn graf een bedevaartsoord geworden voor Christenen en anderen die zijn nagedachtenis komen eren. Zijn begrafenis vond plaats op 31 januari in het St Martin’s klooster in Biên Hòa, provincie Đồng Nai, terwijl zijn stoffelijk overschot werd begraven op het terrein van het plaatselijke Dominicaanse klooster. Het lichaam van de gedode geestelijke ligt nu bij het Mariabeeld, op een heuvel, met een non-stop stroom van mensen, katholieken en niet-katholieken, die wierook aansteken en bidden bij zijn graf.

“Ik was ontroerd en angstig om te bidden bij het graf van pater Thanh”, zei Joseph Phan, een katholiek uit Ho Chi Minh Stad, in gesprek met AsiaNews. “Veel mensen staan in de rij, in stilte. Iedereen lijkt de liefde en moed van de missionaris uit de Hooglanden te voelen.” Ook anders- of niet-gelovigen zijn gekomen om te bidden en bloemen te leggen. Op één bos was een briefje geplakt waarop stond: “God is liefde. Ik ben atheïst, maar ik ben hier om pater Jozef eer te bewijzen.”

Bron: AsiaNews