fbpx

Katholieken op Aswoensdag in het zwart uit protest tegen geweld

dinsdag, 25 februari 2020
Nieuws
Nigeriaanse katholieken is gevraagd zich op Aswoensdag in het zwart te kleden als teken van rouw en solidariteit met de slachtoffers van ontvoeringen en andere geweldsdelicten in Nigeria. Zondag 1 maart is door de bisschoppen uitgeroepen als dag van gebed en protest.

“Ik heb van de Katholieke Bisschoppenconferentie van Nigeria (CBCN) de opdracht gekregen u mee te delen dat de Kerk zich in het licht van de huidige veiligheidssituatie in woord en daad moet uitspreken tegen de mate van onveiligheid in het land”, aldus pr. Zacharia Nyantiso Samjumi, secretaris-generaal van het secretariaat van de CBCN in Nigeria. “Bovendien zullen alle avondmissen in Nigeriaanse steden op zondag 1 maart worden vervangen door een “vreedzaam gebedsprotest tegen de onophoudelijke moorden en de onveiligheid in ons land.”

De Nigeriaanse bisschoppen nodigden de hele katholieke kerk en alle christenen over de hele wereld uit om samen met hen te bidden voor de “dode broeders en zusters en voor vrede en veiligheid in Nigeria”, aldus nieuwsdienst Fides. “We zijn verdrietig. Maar we hebben er vertrouwen in dat het licht van Christus, dat in onze harten schijnt, de donkere hoeken van onze Nigeriaanse samenleving zal oplichten”, aldus de bisschoppen. “De mate van onveiligheid in Nigeria is vandaag de dag zo groot dat Nigerianen in alle delen van het land, zowel thuis als onderweg, in angst leven. De barbaarse executies van Christenen door Boko Haram en de vele gevallen van ontvoering voor losgeld door dezelfde groep en andere terroristen hebben vele burgers getraumatiseerd.”

Bron: Fides