Katholieken grootste slachtoffers van haat in Schotland

woensdag, 21 maart 2018
Nieuws
Een Labour-lid van het Schotse parlement heeft de regering opgeroepen om het toenemende probleem van anti-Katholicisme in Schotland te erkennen.
Katholieke-Kerk-Inverness-Tom-Bastin

De oproep volgt na een rapport van de regering waarin wordt gesteld dat Katholieken het slachtoffer zijn van 57 procent van alle misdrijven vanwege religie die in het land worden gemeld. Parlementslid Elaine Smith heeft het onderwerp vorige week aan de orde gesteld in het Schotse parlement, na een incident waarbij een kerk bij Glasgow werd vernield en het Heilig Sacrament werd ontheiligd.

Smith merkte op dat Katholieken niet alleen vaker het slachtoffer zijn van een haatcampagne dan alle andere religieuze groepen in Schotland samen, maar dat er ook een stijgende trend is  – met 14 procent afgelopen jaar. Smith riep de regering op om "de Katholieke bevolking te ontmoeten en te luisteren naar hun zorgen." Ze stelde dat, terwijl islamofobie en antisemitisme prominente plaatsen hebben in het publieke debat, hetzelfde niet kan worden gezegd van anti-Katholicisme.

Namens de regering benadrukte Annabelle Ewing van de SNP de belofte om dergelijke misdaden aan te pakken. Volgens haar is sinds 2012 ruim £ 13 miljoen geïnvesteerd om het sektarisme aan te pakken. In reactie hierop citeerde Smith aartsbisschop Philip Tartaglia van Glasgow, die zei: "Ons probleem is niet zozeer sektarisme, maar anti-katholicisme".

Vorig jaar waarschuwde Anthony Horan, directeur van het katholieke parlementaire bureau van de Schotse bisschoppen, reeds een commissie in het Schotse parlement: "Mijn grootste zorg is de angstcultuur die dwars door de samenleving loopt en waardoor mensen zich op hun best ongemakkelijk voelen en in het slechtste geval doodsbang zijn om open te zijn over hun geloof."

In een survey in 2015 stelde 15 procent van de Schotten dat ze Katholiek waren en 35 procent dat ze tot de Kerk van Schotland behoorden, terwijl iets meer dan de helft van de Schotten aangaf niet religieus te zijn.