Katholieke priester vermoord in Frankrijk

maandag, 09 augustus 2021
Nieuws
In Saint-Laurent-sur-Sèvre, een dorp in het westen van Frankrijk werd op zondag 8 augustus pater Olivier Maire vermoord. De verdachte is een Rwandees die vorig jaar betrokken zou zijn geweest bij brandstichting in de kathedraal van Nantes.
20210908 vermoorde pater Olivier Maire - KTO

De bisschop van Luçon, dat het departement Vendée omvat, uitte zijn verdriet en droefheid na de moord op de provinciaal overste van Montfortanen. Volgens Franse media had de 60-jarige priester de 40-jarige verdachte, door de media geïdentificeerd als Emmanuel Abayisenga, na de brand opgenomen in de gemeenschap in Saint-Laurent-sur-Sèvre. Hij heeft zichzelf aangegeven bij de politie in het departement Vendée en heeft bekend de priester om het leven te hebben gebracht.

Het incident leidde onmiddellijk tot een politieke rel, waarbij Marine Le Pen, voorzitter van het Front National, de autoriteiten bekritiseerde voor het niet uitzetten van de verdachte, die op sociale media wordt geïdentificeerd als een man van Rwandese afkomst. “In Frankrijk kan iemand een illegale immigrant zijn, de kathedraal van Nantes in brand steken, nooit worden uitgewezen, en dan een nieuwe overtreding begaan door een priester te vermoorden,” schreef ze op Twitter. Minister van Binnenlandse Zaken Darmanin wees de kritiek van de hand. “In plaats van haar medeleven te betuigen aan de katholieken die deze moordenaar hebben verwelkomd, polemiseert mevrouw Le Pen zonder de feiten te kennen: deze buitenlander kon niet worden uitgezet ondanks zijn uitzettingsbevel zolang zijn gerechtelijk toezicht niet was opgeheven,” reageerde hij.

In een preek in oktober 2020, sprak pater Maire over het belang van het dienen van mensen in de “periferie”, waarbij hij de laatste encycliek Fratelli tutti van paus Franciscus aanhaalde. “Laten we durven te gaan zitten voor een tijd van broederlijk delen, laten we durven te gaan zitten met de armsten, de uitgeslotenen en de verworpenen van de mensheid,” zei hij.

Bronnen: CNA, Reuters, France Info, foto © KTO