fbpx

Katholieke huizen verwoest, grond onteigend

dinsdag, 08 januari 2019
Nieuws
In Ho Chi Minh-stad hebben bulldozers, onder begeleiding van agenten, huizen verwoest op een betwist stuk land in bezit van een Katholieke congregatie.
20190107-Terrein-Kerk-Loc-Hung-ontruimd

door Maria Thuy Tien

De autoriteiten van Ho Chi Minh City en het Volkscomité van het district Tân Bình stuurden 300 politie-agenten om beslag te leggen op een gebied van 48.000 vierkante meter dat eigendom was van de Sociëteit voor Missies van Parijs (MEP). De tuin is sinds 1954 eigendom van de MEP, toen priesters en missionarissen er honderden Katholieken verwelkomden die Noord-Vietnam voor de oorlog naar het zuiden ontvluchten.

De congregatie heeft eigendomsbewijzen in het Frans, vertaald naar het Vietnamees. Toch proberen de autoriteiten het land al sinds 2000 te onteigenen, waarschijnlijk vanwege de stijgende grondprijzen in het centrale deel van de stad. Hoewel de overheid compensatie heeft aangeboden, is deze te laag voor de Lộc Hưng-Katholieken om elders huisvesting te vinden. De bewoners zouden worden veroordeeld om op straat te leven.

Bij de inval braken bulldozers diverse huizen af, tot ontzetting van de parochianen. "We zijn boos over de vernietiging van onze huizen", zei de heer T, die sinds 1954 met zijn gezin in Loh Hưng woonde. "We zijn echter vastberaden omdat we de wet van Vietnam altijd hebben gerespecteerd en gevolgd. In 1999 hebben we ons tot overheidsinstellingen gewend om de situatie voor te leggen. Ze hebben alle documenten ontvangen, maar hebben nooit antwoord gegeven. De regering heeft de wettelijke basis voor het inbeslagname van ons land niet uitgelegd."

Vrijdagavond kwamen pater Paul Lê Xuân Lộc en pater Joseph Trương Hoàng Vũ, twee priesters van de Redemptoristen, samen met ongeveer honderd katholieke gezinnen om te bidden en hen te troosten. Bij een eerdere vreedzame gebedsbijeenkomst overdag werden tien mensen gearresteerd.

Onteigeningen en inbeslagnames door de communistische autoriteiten van grond en eigendommen van de Kerk zijn gangbaar in Vietnam. Afgelopen 5 november begon de regering te bouwen op grond van het aartsbisdom in Hanoi. Het benedictijnenklooster van Thiên An Huế in de noord-centrale provincie Thừa Thiên-Huế heeft al jaren een geschil over het eigendomsrecht met de regering.

Bron: AsiaNews