Dajo werd ontvoerd door schutters tijdens een aanval op de stad Yangoji, waar zijn parochie St. Anthony's Katholieke Kerk is gevestigd. “Gewapende criminelen vielen de gemeenschap binnen en losten gedurende zo’n 30 minuten sporadisch schoten,” vertelde priester Kevin Oselumhense Anetor tegenover katholieke media. “De schutters baanden zich een weg door het hek van het huis van de priester, terwijl anderen zich buiten opstelden. Daarna kwamen ze de slaapkamer van pater Matthew binnen om hem mee te nemen.”
Ontvoeringen van katholieken in Nigeria zijn volgens Kaigama een aanhoudend probleem dat niet alleen priesters en seminaristen treft, maar ook leken. “We worstelen met ontvoeringen en moorden door terroristische groeperingen, criminele herders en benden van ontvoerders. Vorige week werden bij een parochiehuis in het aartsbisdom Abuja vijf kinderen van één gezin ontvoerd. De volgende dag werd ook een vrouw ontvoerd die zich voorbereidde op haar kerkelijk huwelijk. Ze zijn geen van allen gevonden.”
De islamitische terreurgroep Boko Haram zit achter veel van de ontvoeringen, waaronder die van 110 studenten die in februari 2018 uit hun internaat werden ontvoerd. Van de ontvoerden wordt één meisje, Leah Sharibu, nog steeds vastgehouden. “Leah is een symbool geworden van christelijke veerkracht tegen gedwongen bekering,” zei de aartsbisschop. Ook verwees hij naar de ontvoering van 276 meisjes in de stad Chibok in 2014. “We mogen de resterende 112 Chibok-meisjes en anderen die gevangen worden gehouden, gedood zijn of met geweld uitgehuwelijkt niet vergeten. Velen zoals zij worden gebruikt als menselijke schilden, seksslaven, of ruilmiddel voor losgeld van de overheid en internationale organisaties. De gewelddadige ontvoering en bekering van deze minderjarige christelijke meisjes is een realiteit. Aan de andere kant worden moslim meisjes die er vrij voor kiezen om met christelijke mannen te trouwen met de dood bedreigd.” De aartsbisschop is dankbaar voor de veilige terugkeer van Dajo.